20. marras, 2021

PUHEENI SDP:N PUOLUEVALTUUSTOSSA

PUHEENI SDP:N PUOLUEVALTUUSTOSSA OULUSSA 20.11.2021
Vantaalla luotetaan tulevaisuuteen

Arvoisa toveri puheenjohtaja
Hyvät kuulijat

Vantaan kaupunginvaltuutettuna kiitän hallitusta ja sen sosialidemokraattisia ministereitä kuntien valtiolta saamasta korona- ja kuntatuesta. Samaan syssyyn totean, että korona jatkuu edelleen. Se aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia eri tavalla eri kunnille. Hallituksen kannattaa tukia jakaessaan ottaa tämä huomioon.

Kuten tiedämme Suomen päälentokenttä sijaitsee Vantaalla. Kentällä tapahtuvista testauksista on koitunut Vantaalle melkoiset kustannukset, vaikka valtio on niitä hyvin subventoinut. Hoitajia ei yksinkertaisesti riitä moneen paikkaan. Edessä on suuri työ koronan jälkivaikutusten hoitamisessa: sosiaali- ja terveyspalvelujen hoitojonot, nuorten mielenterveysongelmat, perheiden ongelmien kärjistyminen, vain tärkeimmät mainitakseni.

Vantaalla eletään positiivisissa tunnelmissa. Katsomme luottavin silmin tulevaisuuteen. Hyvinvointialueuudistus on hyvissä kantimissa, vaikka siihen varatut rahat on jo pääosin käytetty. Tarvitaan lisärahoitusta. Huolta kannamme kaupungin tulevasta taloudesta. Verotulot vähenevät, mutta velat jäävät.

Muuttoliike kaupunkiin kasvaa ja tuo lisää elinvoimaa. Laskelmien mukaan kymmenen vuoden kuluttua meitä on 40 000 enemmän kuin nyt. Odotamme kovasti valtionosuusuudistusta ja että siinä huomioidaan Vantaan tilanne. Vantaalla puhutaan 120 eri kieltä, enemmän kuin missään toisessa kunnassa Suomessa. Vieraskielisen väestön palvelut tarvitsevat lähes kaksinkertaisen palveluajan ja tulkin käytön. Sille tulee kova hintalappu. Se pitää ottaa valtionosuuksissa huomioon.

On myös muistettava, että vieraskielisen väestön määrän kasvu tuo elinvoimaa viiveellä. Verotulot eivät kasva samassa suhteessa kuin maan sisäisen muuttoliikkeen kyseessä ollen. Vieraskielisten osuus työttömyyden kustannuksissa on muita suurempi.

Pääkaupunkiseudun työvoimapula herättää huolta. Suurta huolta. Toivon, että puolueen johto ja hallitus paneutuu tähän ongelmaa aivan erityisesti. Kyse on itseasiassa koko Suomen pärjäämisestä. Kevan teettämän tutkimuksen mukaan Uudellamaalla on sairaanhoitajien vajaus 3500, lähihoitajien vajaus 1100, sosiaalityöntekijöitä puuttuu 930, yleislääkäreitä 310 ja erikoislääkäreitä 220. Tiedetään myös, että esimerkiksi maankäytön ja kaavoituksen asiantuntijoista on suuri pula.

Lopuksi. Tämä tieto on varmasti tullut jo perille, hallitukselle. Varmuuden vuoksi totean silti, että esillä olevan kiinteistö- ja rakennuslain valmistelu pitää keskeyttää samantien. Esityksen pohjalta ei ole edellytyksiä jatkaa. Kuutoskaupungit, maakuntajohtajat, kuntaliitto sekä kaikki Uudenmaan kaupunginjohtajat ovat tästä yksimielisiä.

Toivotan pääministerillemme ja kaikille ministereillemme voimia jatkaa tärkeässä työssänne. Toivon, että lähellä oleva joulun tauko antaa teille aikaa rauhoittumiseen.

Kiitos