RETKEILLÄÄN PÄÄKAUPUNKISEUDULLA
RETKEILLÄÄN PÄÄKAUPUNKISEUDULLA
Raija Hentman
Uusi pääkaupunkiseudun retkeilyopas
Minerva 2020
siv. 351
Kävely luonnossa on parempaa aivojumppaa kuin ristikoiden ratkominen, varsinkin jos siihen liittää vielä jonkin muun harrastuksen. Liki puolet aivosoluista on varattu liikkumisen ohjailuun. Keho toimii paljon monipuolisemmin maastossa liikkuessa kuin tasaista asvalttia tarpoessa. Se neljäsosa aivosoluista, joka tarvitaan havaintojen tekoon, on tehokkaasti käytössä vaikkapa marjastus-, sieni- tai linturetkellä, kun samalla tunnistetaan lajeja ja pidetään huoli siitä, ettei eksytä suunnasta.
Luontokokemukset vaikuttavat kaikkien aistien kautta, ja kymmenissä kokeellisissa tutkimuksissa on todettu, että luontonäkymä kohentaa mielialaa, rauhoittaa, hidastaa sydämen sykettä ja laskee verenpainetta. Potilaat, jotka näkevät sairaalahuoneen ikkunasta luontoa paranevat nopeammin, ja neuvotteluhuoneen sijasta luonnossa pidetty kävelykokous tuottaa luovia ratkaisuja vaivattomasti. Luonnon avulla on pystytty terapoimaan vaikeasti traumatisoituneita ja syrjäytyneitä ihmisiä, parantamaan masennusta ja syvää uupumusta.
On hämmentävää, että Suomessa ei ole tätä käytännössä laajasti saatavilla olevaa ja edullista hoitokeinoa otettu osaksi terveydenhuoltoa. Lääketeollisuus ei tosin hyötyisi siitä.
Pääkaupunkiseudulla on uskomattoman rikkaat mahdollisuudet retkeilyyn. Pitkä ja pimeä syksykin näyttää kurjalta vain ikkunasta katsottuna. Talvella taas pakkaskausi rakentaa kauniita jääkoristeita purojen reunamille, rantakiville ja kaislojen tyviin. Kipakka kylmyys virkkaa kuuraruusuja vasta jäätyneen lammen jäälle ja pitkiä kuurasulkia joka heinänkorteen.
Raija Hentman on koonnut Uuteen pääkaupunkiseudun retkeilyoppaaseen sataneljäkymmentä retkeily- ja ulkoilukohdetta saaristosta sisämaahan. Kirja sisältää Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan retkeilykohteet sekä Nuuksion järviylängön ja Sipoonkorven kansallispuistoineen. Jokaisesta kohteesta on maanmittauslaitoksen tarkat maastokartat.
Jokaisesta kohteesta on historiallinen ja ajantasainen katsaus. Niiden avulla retkeilijä tietää missä kulkee. Lisäksi lukija saa vinkkejä retkeilijän varustuksista sekä tietoa mm. jokamiehen oikeuksista ja -velvollisuuksista.
Kaikilla kirjaan valituilla kohteilla on tarjota luontoelämyksiä. Myös luontokohteiden kyljessä sijaitsevat kulttuurikohteet ovat päätyneet kirjan sivuille, sillä ne ovat olleet vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa ja ovat osa kokonaisuutta. Merkittyjen reittien lisäksi on paljon suunnistustaitoja vaativia alueita, joilla ei ole opastettuja polkuja. Mukana on myös geologisia kohteita silloin, kun ne kuuluvat isompaan kokonaisuuteen. Espoon ja Helsingin luonto-oppaissa mainittuja yksittäisiä luonnonmuistomerkkejä ei ole.
Kirja maksoi Suomalaisessa kirjakaupassa 14,95.
Uusimmat kommentit
Venäjän sotaa Ukrainassa tarkastellaan kirjoituksessa useasta eri näkökulmasta. Yksi tärkeä näkökulma on kokonaan sivuutettu: kansojen itsemääräämisoikeus. Mielenkiintoinen unohdus.
Heipä hei, Jussi! Osuin ihan vahingossa tälle sun sivulle, ja ajattelin laittaa terveiset. Varmaan vielä muistat minut, oon siis Haapakosken Raimon nuorimmainen. Eli terveiset ja hyvää jatkoa sulle!
Kiitos ruususta Martinlaakson aseman luona!
Onnittelut Martinlaaksosta valitulle kaupunginvaltuutetulle!
Martinlaaksossa kuuluu huhua, että kirjastoa oltaisiin siirtämässä Kivistöön. Eihän asia voi nä