20. helmi, 2022

JENGIVÄKIVALLALLE TULEE OLLA NOLLATOLERANSSI

JENGIVÄKIVALLALLE TULEE OLLA NOLLATOLERANSSI

Kaupunginvaltuutettu Mika Kasonen puuttui kirjoituksessaan Vantaan Sanomissa (12.13.2.) erittäin tärkeään asiaan, jengiväkivaltaan. Hänen mukaansa nyt on aika toimia. Vaikeista asioista vaikeneminen ei auta. Olen täysin samaa mieltä. Asiaa ei saa jättää tähän.

Jengin merkkejä näkyi Tikkurilassa jo ennen koronaa. Havaitsin Dixissä ja sen liepeillä kaksi tai kolme vakiintunutta poikaryhmää, joissa oli mukana yksi tyttö, ilmeisesti johtajan heila. Tästä se kansainvälisten kokemusten mukaan lähtee. Prosessi alkaa ja kypsyy aina samalla tavalla. Göteborgissa se tiedetään. Toiminnan ihanalta tuntuva rajattomuus johtaa pikkurikoksiin ja vähäiseen uhkakäyttäytymiseen. Siitä ne kovenevat pisteeseen, jossa ensimmäiset tuomitaan vankilaan. Sankarit ovat syntyneet.

Nuorisojengeille muodostuu oma kulttuurinsa, normistonsa ja ihanteensa, joilla on enää vähän yhtymäkohtia yhteiskunnan normistoon. Jengiläiset noudattavat ja jopa palvovat omaa kulttuuriaan ollen sokeita yhteiskunnan normistolle. Väkivallan tekoja ja tekijöitä palvotaan. Vankilarangaistukset ovat ihailtavia ansioita. Jengiläisille on tärkeää, että heidän tekemänsä rikokset ja väkivallanteot tulevat tunnetuiksi. Valistukselle ja ojennukselle ei jää enää maaperää. Tilanne ei ole enää hallittavissa. Syntyy alueita, jonne jopa viranomaisilla ei ole menemistä.

Ei ole mitään syytä olettaa, että Suomessa näin ei tapahtuisi. Prosessi on jo alkanut. Vantaan Sanomien otsikot sen kertovat: ”Nuoret yrittivät ryöstää ihmisiä”, ”Tappeluhaaste sai kymmenet nuoret koolle Martinlaaksossa”: ”oli shokki nähdä niin pienten koululaisten osallistuvan tällaiseen, totesi paikalle osunut nainen.” Jengiväkivaltaa myötäelävä gangsta rap soi jo Suomessa.

Jengien syntyminen kuvastaa laajempaa yhteiskunnallista turhautumista. Väkivaltainen käyttäytyminen yleistyy muutenkin kuin jengien muodossa. Koululaisten, vammaisten ja toimintakyvyltään heikentyneiden vanhusten sekä nuorten naisten turvattomuus lisääntyy. Kaduilta katoaa hymy. Tämän estämiseksi ensin on murskattava terävin väkivallan ilmiö, jengiytyminen.

Poliisin mukaan pääkaupunkiseudulla on kymmenkunta rikoksia tekevää nuorisojengiä, joista osa toimii Vantaalla. Heillä on sosiaalisessa mediassa tuhansia seuraajia. Enää tarvitaan kiihoke, joka panee tämän porukan kaduille.

Tilanteen tekee vakavaksi se, että Suomessa ei ole kokemusta jengiväkivallan sulattamisesta. Rangaistusten koventaminen ei ole yleensä toiminut rikosten ehkäisykeinona. Miten se voisi tepsiä nuorisojengien kohdalla, kun niiden sankaruuteen sisältyy vankilatuomio.

Tarvitaan aivan uudenlaisia keinoja. Niiden etsimisen voisi aloittaa valtuustoryhmistä muodostettu neuvottelukunta, joka kutsuu pyöreän pöydän ääreen maamme parhaat asiantuntijat. Tehdään Vantaasta jengiväkivallalle nollatoleranssialue.

Jussi Särkelä
kaupunginvaltuutettu, sd
Vantaa Sanomat, 18.-20.2.2022