6. joulu, 2021

HUIKEA POLIITTINEN NIMITYS

HUIKEA POLIITTINEN NIMITYS

Viime vuosikymmenen ehkä huikeimman poliittisen nimityksen ja sen mahalaskun teki kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkunen (Kok.). Hän nimitti Tilastokeskuksen pääjohtajaksi henkilön, joka joutui nimityksensä jälkeen menemään virastonsa tilastoalan peruskurssille. Agronomi Marjo Bruunilla kun ei ollut tilastoista juurikaan tietoja, eipä silti, ei hän henkilöstöjohtamistakaan osannut.

Kun pääjohtaja Bruun ilmoittautui tilastotieteen peruskurssille, kaikki lamaantuivat. He eivät uskaltaneet avata suutaan oppitunneilla, kun uusi pääjohtaja istui etupenkissä viittaamassa innostuneena kuin peruskoulun innokas tyttö. Muut istuivat kauhusta jäykkänä paikallaan. He kun juuri ja juuri pystyivät normaalityössä tervehtimään pääjohtajaansa. Ilmapiiri työpaikalla oli muutenkin kireä.

Virkkunen nimitti Marjo Bruunin pääjohtajaksi ohittaen useita ansioituneimpia ja päteviä hakijoita. Virkkusen tavoitteena oli säästää valtion tilastotoimessa. Hän saavutti tavoitteena hienosti. Bruunin johdolla Tilastokeskus teki itse esityksiä toiminnan supistamisista. Jälki näkyy edelleen. Tilastokeskus jää Suomen historiaan siitä erikoisena virastona, että se alkoi lakkauttaa omaa toimintaansa ilman mitään erityistä syytä.

Bruunilla ei ollut kykyä tajua, että hyvä päätöksenteko valtionhallinnossa edellyttää tarkkoja tilastoja.
(Lähde: Krohn, Tiainen, Sund, Tanner, Laaksonen, Kukkala: Mureneva valtio. 1921.)