6. helmi, 2021

SANOMISEN VASTUU

SANOMISEN VASTUU

Jääräpäinen puolueuskollisuus ei kuulu demokratiaan. Pitää uskaltaa ja voida keskustella ilman, että joutuu pelkäämään kanssaihmisten toruja.

Sellaista puoluetta ei olekaan, että se sopii jollekin ihmiselle tai ihmisjoukolle sataprosenttisesti.

Itse olen jo pitkään ollut vaivaantunut siitä, että sosialidemokraattisessa puolueessa keskustelu on vähentynyt ja keskustelujen piiri kaventunut. Olemme etääntyneet kauas esimerkiksi 1960-luvun keskustelevasta ilmapiiristä. Silloin kaikesta sai ja voi keskustella. Se avarsi koko puolueen ilmapiiriä.

Ulkopolitiikka on aina ollut Suomen sosialidemokraattiselle puolueella vaikea alue. Tätä ihmettelee mm. Itävallan entinen pääministeri Bruno Kreisky muistelmissaan.

Joku päivä sitten puolueemme puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin kommentoi Kiinan ihmisoikeustilannetta twiittaamalla. Tässä ei ole olennaista twiitin oikeellisuus tai virheellisyys. Olennaista on miten Suomen pääministeri hoitaa ulkopolitiikkaa.

Mielestäni Marinin twiitti oli virhe.

Suomen ulkopolitiikan tulee perustua realismille ja tarkalle harkinnalle. Kun joku uutistaho, tällä erää BBC, kertoo jotain, ei pääministerin pidä erehtyä pitämään sellaista tieto oikopäätä oikeana. Enempi harkintaa.

Suomella on takana menestyksekäs rauhan ulkopolitiikan kausi. Sitä ei kannata tärvellä.

Yksittäisen kansalaisen pitää voida sanoa mielipiteensä. Pääministeri ei ole yksityishenkilö. Hän vastaa kansakunnan edusta.