MIINA SILLANPÄÄ JA KANSALAISVAIKUTTAMINEN
MIINA SILLANPÄÄ JA KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Kuvassa Riitta Särkelä alustamassa.
Myyrmäen Eläkkeensaajien viikkokerhossa alusti Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä. Hän on Miinan jälkeen neljäs henkilö liiton johdossa. Tässä toimitettu referaatti Särkelän alustuksesta, jossa keskitytään Sillanpään työhön.
-Päiväni alkoi Suomen lipun salkoon nostamisella Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi yhteistyössä sisäministeri Ohisalon kanssa, jonka vastuualueeseen liputuspäivät kuuluvat. Toivottavasti liput liehuvat mahdollisimman monessa salossa, että saamme Miinalle, rohkealle vaikuttajalle pysyvän liputuspäivän.
-Miina Sillanpää oli oman järjestöni Ensi- ja turvakotien liiton perustaja 75 v sitten, 24.9.1945.
-Tässä puheenvuorossani keskityn ensin Miinaan, sitten Ensi- ja turvakotien liiton syntyyn ja kehitysvaiheisiin ja lopuksi tämän ajan haasteisiin mietiskelen, mitä Miina niistä tuumisi.
-Suomen ensimmäinen naisministeri ja pitkäaikainen kansanedustaja kulki kivikkoisen tien tasa-arvon symboliksi.
-Wilhelmiina Riktig syntyi 4.6.1866 Jokioisissa 9- lapsiseen torppariperheeseen. Lapsuus oli ankara ja työntäyteinen. Tuon ajan lapset kävivät kiertokoulua muutaman viikon. Vaatimattoman alkeisopin jälkeen Miina lähti 12 v töihin Forssan puuvillatehtaaseen. Tehtaan omistaja Wahren oli aikaansa seuraava mies. Tehtaalla oli mahdollisuus käydä koulua joka toinen viikko. Jokioisten kirjasto oli Miinan aarreaitta. Miinan erotti muista lapsista sammumaton lukuinto ja oppimisen halu. Kotiin tulevat sanomalehdet laajensivat hänen maailmankuvaansa.
-18 v. hän lähti palvelijattareksi Porvooseen. Kotoa lähtiessään hän muutti nimensä Sillanpääksi.
-Miina otti kantaa alaikäisten kohteluun Palvelijataryhdistyksen edustajakokouksessa 1909. Häntä vihastutti se, että palvelusperheen miehet tai pojat viettelivät nuoria kotiapulaisia, jotka sitten raskaaksi
tultuaan irtisanottiin ja jätettiin kadulle.
-Miksi emännät jättivät nuoret naiset yksin lapsensa kanssa?
-Pian Miinaa kutsuttiin piikakenraaliksi, äpärien ja lehtolasten puolustajaksi.
-Miina valittiin Suomen ensimmäiseen eduskuntaan 1907. Valittuja sosialidemokraattisia naisia oli kaikkiaan 19.
-Ensimmäisillä valtiopäivillä työläisnaisten ensimmäinen aloite koski avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten kovaa kohtaloa ja Hilja Pärssisen johdolla he ehdottivat kotien perustamista turvattomia lapsia, aviottomia äitejä ja heidän lapsiaan varten.
-Aloite toistettiin kaikilla valtiopäivillä 1914 asti, mutta aina se hylättiin.
Aloitteen vastustajien väite oli, että se olisi kannustanut syntiin ja vaarantanut avioliitossa syntyneiden lasten aseman.
-Sittemmin tästä aloitteesta kehittyi työläisnaisten ensikotihanke.
-Miina valittiin ensimmäisenä naisena ministeriksi Väinö Tannerin hallitukseen 1926 apulaissosiaaliministeriksi.
-Häntä luonnehti poliitikkona käytännöllisyys, neuvottelutaito ja hyvät yhteydet eri puolueisiin, mutta myös peräänantamattomuus lasten ja naisten oikeuksien puolustajana. Miina nousi valtakunnalliseksi vaikuttajaksi nimenomaan taistelemaan lapsille paremman Suomen puolesta, mutta myös vanhusten asian puolustajana.
-Palataan työläisnaisten ensikotihankkeeseen, joka eteni hitaasti. Alettiin kerätä rahaa ja valmistella asiaa. Nyt Miina sai toisen liikanimen, Suomen kuuluisin kerjäläinen. Joulukuussa 1936 Miina kutsui eduskuntaan koolle kokouksen, jossa perustettiin Työläisäitien ja Lasten kotiyhdistys eli nykyinen Helsingin ensikoti ry.
-Ensikoti ja sen vauvat täyttivät Miinan elämän sen jälkeen, kun hän jäi eduskunnasta pois 1948. Miinan tärkeä motto oli ”Jokainen lapsi on pelastettava elämälle”.
-Hän oli perustamassa Ensikotien liittoa 24.9.1945 ja toimi sen puheenjohtajana kuolemaansa asti 86 vuotiaana 1952. Miinan työtä minulla on kunnia jatkaa liiton 4. toiminnanjohtajana.
Tämän
päivän haasteet:
-lapsiperheköyhyys 130 000–150 000 lasta – lasten oikeudet.
-perhe- ja lähisuhdeväkivalta: yleisyys, joka 3. nainen 15–74 v.
-Miina ei hyväksynyt välivaltaa ja naisten oikeudet,
Istanbulin sopimus vs. perheen sisäinen asia,
-Ensi- ja turvakotien liitto on yksi RAY:n perustajista,
-Liitto oli myös yksi Lasten Päivän säätiön eli Linnanmäen perustajista. Rahaa tarvittiin; nyt järjestöt
kamppailevat toimintaedellytysten kanssa.
-Miina uskoi muutokseen, niin minäkin.
-Todella vaikeista tilanteista on mahdollisuus toipua ja mahdollisuus päästä uuteen alkuun
-Miina ei saanut kovin paljon tunnustusta elämänsä aikana, silti talousneuvoksen arvonimen vuonna 1938. Miinan kunniaksi Helsinkiin Tokoin rantaan nousi Aimo Tukiaisen patsas Soihtu, jonka äärelle me Miinan perilliset kokoonnumme kiitoksin joka vuosi Miinan syntymäpäivänä 4.6.
-Miinan perintö velvoittaa tarttumaan rohkeasti uusiin ongelmiin, periksi ei anneta ja jos muutos ei heti onnistu, haetaan kumppaneita ja yritetään uudelleen. Me voimme muuttaa maailmaa.
Toimittajalta: Sisäministeriö on määrännyt valtion virastot ja laitokset liputtamaan 1.10.2020 ja suosittelee samalla yleistä liputusta. Liputamme siis 1.10.2020 jo viidettä vuonna peräkkäin Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi. Miina Sillanpään 150-vuotisjuhlavuoden ja Suomi 100 -juhlavuoden liputusten jälkeen sisäministeriö on antanut suosituksen liputuksesta vuosittain. Miina Sillanpää Seura jatkaa aktiivista työtä Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen liputuspäivän vakiinnuttamiseksi.
Aivan liian moni lipputanko oli tyhjä 1.10.2020.
Uusimmat kommentit
Venäjän sotaa Ukrainassa tarkastellaan kirjoituksessa useasta eri näkökulmasta. Yksi tärkeä näkökulma on kokonaan sivuutettu: kansojen itsemääräämisoikeus. Mielenkiintoinen unohdus.
Heipä hei, Jussi! Osuin ihan vahingossa tälle sun sivulle, ja ajattelin laittaa terveiset. Varmaan vielä muistat minut, oon siis Haapakosken Raimon nuorimmainen. Eli terveiset ja hyvää jatkoa sulle!
Kiitos ruususta Martinlaakson aseman luona!
Onnittelut Martinlaaksosta valitulle kaupunginvaltuutetulle!
Martinlaaksossa kuuluu huhua, että kirjastoa oltaisiin siirtämässä Kivistöön. Eihän asia voi nä