26. huhti, 2020

PUTININ JA TRUMPIN JULKILAUSUMA

Presidenttien Putinin ja Trumpin yhteinen julkilausuma Elbellä kohtaamisen 75. vuosipäivän johdosta 25. huhtikuuta 2020

25. huhtikuuta 2020 tulee kuluneeksi 75 vuotta vuotuisesta historiallisesta neuvostoliittolaisten ja amerikkalaisten sotilaiden kohtaamisesta, jotka kättelivät toisiaan vaurioituneella sillalla Elbe-joella. Tämä tapahtuma oli esinäytös natsien hallinnon lopulliselle tappiolle.

Kohtaaminen Elbellä oli huipentuma monien maiden ja kansojen valtaville ponnisteluille, jotka yhdistetään Yhdistyneiden Kansakuntien vuonna 1942 antamaan julistukseen. Tämä yhteinen taistelu vaati miljoonien sotilaiden, merimiesten ja siviilien valtavia uhrauksia monilla sodan näyttämöillä.

Tunnustamme myös miljoonien miesten ja naisten työpanoksen, jotka tuottivat valtavia määriä sotatarvikkeita, jotka oli tarkoitettu käytettäviksi ympäri maailmaa. Kotirintaman työntekijät ja tuotantolaitokset olivat avainasemassa tarjoamalla liittoutuneille joukoille voittoon tarvittavat tuotteet.

”Elben henki” on esimerkki siitä, kuinka maamme voivat syrjäyttää ristiriidat, rakentaa luottamusta ja tehdä yhteistyötä yhteisen tavoitteen nimissä. Taistellen tänään 2000-luvun vakavimmissa haasteissa, osoitamme kunnioitusta kaikkien niiden ihmisten rohkeudelle, jotka taistelivat yhdessä fasismin voittamiseksi. Heidän sankarillista tekoaan ei koskaan unohdeta.