21. tammi, 2019

MAROKKO - HAVAINTOJA MATKALTA

MAROKKA – HAVAINTOJA MATKALTA

Marrakech on siisti kaupunki. Ympäristö oli siistiä kiertäessämme lähes kahdensadan kilometrin säteellä etelään ja länteen. Infrastruktuuri on hyvässä kunnossa. Tiet erinomaiset, sähköverkko on kattava ja vesihuolto viljelyksille toimii hämmästyttävän hyvin. Viljaa viljellään silmänkantamattomilla lakeuksilla, vaikka maassa sataa vain harvoin. Eniten viljellään vehnän eri lajikkeita.

Ihmiset ovat ystävällisiä, muuallakin kuin putiikeissa ja myyntipisteissä. He ovat tyydyttävän hyvin vaatetettuja, hiukset ja iho ovat kunnossa. Heidän katseensa on kirkas, ei alistetun ihmisen. Nämä havainnot eivät koske köyhiä, ei etenkään rutiköyhiä, joita maassa on todella paljon. Kaduilla istuen kerjäävät nuoret äidit pikkulapset sylissään oli pohjattoman surullista katseltavaa.

Erityisesti kiinnosti havainnoida nuorten köyhien miesten määrää. Marrakechissa ja sen ympäristössä sekä 175 kilometriä Marrakechista länteen sijaitsevassa Essaouiran kaupungissa en pannut erityisesti merkille nuorten toimettomien miesten ryhmiä. Tältä osin Marokossa ei näyttäisi olevan ”arabikevään” merkkejä. Eikä ”keväälle” ole tarvettakaan. Marokon kuningas on uskollinen lännen ystävä.

Naisten pukeutuminen kiinnosti, islamuskoisessa maassa kun olin. Oli mielenkiintoista seurata naisten ryhmiä, johon kuului peittävään asuun pukeutuneita naisia ja länsimaisittain pukeutuneita naisia ja naisia, joilla oli muuten länsimaiset vaatteet, mutta he pitivät peittävää päähinettä. Monet torimyyjätkin käyttivät burgaa. Naisten ryhmät eivät muodostuneet vaatetuksen perusteella. Jopa burgaa käyttävän äidin aikuinen tytär saattoi kulkea paljastetuin kasvoin ja päin. Turistin silmiin yhteiskunta näyttäytyi sallivana.

Marokon väestöstä berbereitä on 60 prosentteja ja arabeja 40 (37) prosenttia. Berbereiden ja arabien välit ovat useammankin tapaamamme henkilön mukaan kiristymässä. Omaisuus on arabien hallussa ja näin olleen monissa asioissa myös määräysvalta on arabeilla. Arabit ovat aina pitäneet berbereitä toisen luokan kansalaisina ja tänään se näkyy muiden muassa siten, että paikkakuntien ja katujen nimiä ollaan muuttamassa arabiankielisiksi. On esimerkiksi ravintoloita, joissa berbereille ei tarjoilla.

Koin itse tällaisen tilanteen. Ostin berberivaatteen ja se näkyi kassistani, kun istuuduimme kahvilaan. Olimme henkilökunnalle näkymättömiä. Useista pyynnöistäni huolimatta en onnistunut saamaan yhtäkään tarjoilijaa pöytäämme, kunnes vaimoni huomasi berberivaatteet ja ymmärsimme syyn. Oli outo olo olla näkymätön.

Koko väestö on muslimeja. Kysyessäni miten arabit ja berberit erottavat toisensa, sain vastaukseksi, että vain joistain puheenparsista.

Naisten hyvä asema oli jopa yllätys. Minulle selitettiin sen johtuvan berberikulttuurista, jossa naisella on itsellinen asema. Viime vuosina berberinaiset ovat perustaneet osuuskuntia, joissa he valmistavat mattoja ja erilaisia luonnon tuotteita kuten voiteita, uutteita ja ravintoa argan-öljystä. Liikemiehet, jotka aikaisemmin kudottivat pienellä korvauksella naisilla mattoja, on heitetty huishiiteen. Naiset myyvät valmistamansa maton itse.

Vierailimme useissa osuuskuntien (korporaatio) myymälöissä, joissa kaikki työntekijät olivat naisia, iloisia ja elämämyönteisiä ihmisiä. Kirjoittamaton sääntö on, että osuuskuntien myymälöissä ei tingitä. Tämä koskee myös turisteja. Näin oppaat meille kertoivat.

Marokkolaiset ovat suomalaisiin verrattuna hyvin kielitaitoisia. ”Kaikki” osaavat sekä arabian että berberin lisäksi ranskaa. Lisäksi myyntityössä olevat osaavat verrattain hyvin englantia. Myös espanja on tuttu kieli.

Meille kerrottiin, että Marokossa on maksuton terveydenhuolto. Kun tästä kiinnostuneina kyselimme asiasta lisää, kävi ilmi, että jokaisella työsuhteessa olevalla on maksuton terveydenhuolto. Eli valtaosa väestöstä on terveydenhuollon ulkopuolella. Työssä olevat ihmiset pysyvät tyytyväisinä.

Terveydenhuolto toimii tyydyttävän hyvin. Se oli pääteltävissä monista asioista. Kaikkialla yleistä (myös Suomessa) voimakasta likinäköisyyttä (myopia magna) en havainnut lainkaan eli ne on kaikki leikattu. Mainittakoon, että esim. Espanjassa Valencian itsehallintoalueella ns. pullonpohja silmälaseja näkyi kaduilla paljon vielä vuonna 2009, mutta vuonna 2011 ne olivat pois. Oli toteutettu laaja terveydenhuollollinen kampanja.

Toinen havainnoitsijaa auttava kohde ovat hampaat. Marrakechissa näkyi paljon nuoria, joilla oli hammasraudat.

Kolmas on vammaishuolto. Valkoista keppiä käyttäviä itsenäisesti liikkuvia näkövammaisia näkyi arvioni mukaan yhtä paljon väestöön suhteutettuna kuin Suomessa. Sama koski pyörätuolin käyttäjiä.

Koulu on marokkolaisille maksuton, ala-asteelta yliopistokoulutukseen saakka. Koulu aloitetaan kuusivuotiaana ja koulupäivä kestää ensin yhdeksästä kahteentoista, jonka jälkeen on kahden tunnin tauko. Sitten jatketaan ilta kuuteen. Kouluviikko noudattaa työviikkoa ollen kuusipäiväinen. Jokaiselle opetetaan arabian ja berberi kieli ja neljänneltä luokalta lähtien ranskan kieli.

Yliopistoja maassa on vain kolme. Opiskelu niissä on maksutonta. En onnistunut selvittämään miten paljon korkeakouluopiskelijoita kaikkiaan on. On silti ilmeistä, että työttömiksi jääviä yliopistoista valmistuvia ei liene. Tältäkin osin ”arabikeväälle” ei ole maaperää.

Moskeijat ovat jokaisessa kaupunginosassa ja kylässä pääsääntöisesti toistensa kopioita. Alueella, jossa liikuimme, rakennetaan paljon. Maaseudulle nousi jopa aivan uusia asutuskeskuksia. Jokaiseen rakennettiin myös oma moskeija.

Poliisiorganisaatioita havaitsin kolme. Järjestyspoliisin lisäksi oli ilmeisesti vähemmän toimivaltaa omaava poliisi. Sisäisestä turvallisuudesta huolehtiva poliisi oli merkillepantavan näkyvä. Poliisi valvoi erityisesti liikennettä ja pysäytti ajoneuvoja risteysalueilla. Valitettavasti en osunut pysäytettyyn autoon, en siis nähnyt mitä siinä tapauksessa tapahtuu.

Vankiloita Marokossa on kolme. Yksi berberiopas kertoi, että marokkolaiseen vankilaan joutuminen on pahinta mitä maailmassa voi tapahtua. Yksi vankiloista on kokonaan maan alla ja siitä ei tiedetä juuri mitään. Yksi vankila on poliittisille vangeille ja kolmas on sitten kaiketi normaalivankila. Vankiloita on vähän väkimäärään 38 miljoonaan verrattuna.

Tämä selittyy perinteisellä paikallisella hallintorakenteella. Heimojen tai kylien vanhimmat apulaisineen johtavat kyliä. Heillä on myös tuomiovalta eli valtaosaltaan rikkeet ja rikokset käsitellään paikallisesti. Niitä ei viedä tuomioistuinten ratkaistaviksi. Heimon ja kylän vanhimmaksi valitaan tavallisesti kylän varakkain tai jostain muusta syystä erityisen arvostettu henkilö.

Marokko on perustuslaillinen monarkia. Kuningas Muhammad VI edustaa sukua, joka on ollut vallassa 300 vuotta. Kuninkaan kuvia on esillä verrattain paljon, silti varsinaisesta henkilöpalvonnasta ei voi puhua. Hänen tukenaan näyttää olevan koko väestö. Tämä saattaa osin perustua siihen, että Muhammad VI:n äiti oli berberipäällikön tytär. Kysyimme melko suoraan kriittisesti arabeihin suhtautuvalta oppaaltamme kuninkaasta ja ymmärsin, että hänelle ei ole suoranaisesti mitään kuningasta vastaan.

Kuninkaan suosio perustuu ilmeisesti siihen, että hän on vienyt eteenpäin monia sosiaalisia uudistuksia ja tehnyt koulureformin sekä ainakin puhunut köyhyyttä vastaan. Monet konservatiiviset ja fundamentalistiset ryhmän eivät ole pitäneet kuninkaan toimista naisten tasa-arvon kohentamiseksi. Minulle jäi käsitys, että naisten muodostama osuuskuntaverkosto olisi kuninkaan suojeluksessa.

Kuningas on naimisissa Salma Bennan -nimisen henkilön kanssa. Bennan on ilmeisen koulutettu. Heillä on kaksi lasta, kuusitoista vuotias poika ja kaksitoista vuotias tyttö. Vaimo oli vaatinut kruununperimysjärjestyksen muuttamista niin, että myös tyttö voisi periä kruunun. Koska kuningas ei tähän suostunut, asuu pari erillään.

Kuninkaan kannalta tilanne on tällä hetkellä kinkkinen. Hän sairastaa kuolemaan johtavaa syöpää. Lääkärit yrittävät pitää viisikymmentäviisi vuotiaan kuninkaan elossa sen ajan, että poika ehtii täyttää perustuslain vaatiman kahdeksantoista vuotta. Tätä jännitetään Marokossa yleisesti. Jos kuningas kuolee, ennen kuin poika täyttää kahdeksantoista, kruunun perii kuninkaan veli. Meille kerrotun mukaan kuningas ei luota veljeensä.

Kuningashuoneella on erityinen suhde Ranskaan. 1900-luvulla kuningas oli menettää valtansa, mutta Ranska tuli väliin ja pelasti tilanteen. Edelleen Ranska on meille berbereiden taholta kerrotun mukaisesti kuningasvallan takeena.

Nämä havainnot kokosin viikon aikana, 5.-12. tammikuuta 2019, Marrakechissa ja sen ympäristössä. Marokko on hyvä matkakohde.