12. syys, 2018

KALLE KÖNKKÖLÄ - RADIKAALI

KALLE KÖNKKÖLÄ – RADIKAALI

Kalle oli mielenkiintoisella tavalla samaan aikaan konservatiivi ja radikaali. Kalle kannatti länsimaista yhteiskuntajärjestystä ja hän toimi myös ensimmäisenä vaikeavammaisena puolueen puheenjohtajana. Olin todella pahoillani siitä tavasta, jolla vihreän liikkeen ns. vahvat voimat syrjäyttivät hänet politiikasta.

Kun Kalle perusti Kynnys ry:n, liityin heti sen jäseneksi. Kävin muutaman kerran alustamassa Kynnys ry:n tilaisuuksissa. Kerran aiheena oli sopeutumisvalmennus. Ennen alustusta Kalle sanoi, että vammaisten ei pidä sopeutua, vaan vammaisten pitää muuttaa yhteiskuntaa niin, että jokainen ihminen, oli hän vammainen tai vammaton, voi siinä toimia. ”Älä Jussi vaadi meitä sopeutumaan tai me heittelemme sinuun kananmunia”, hän sanoi. Kalle kävi vastavuoroisesti alustamassa Näkövammaisten liitossa ja Invalidiliitossa, kun olin siellä kuntoutuksen johtotehtävissä.

Kalle oli valmis neuvottelemaan tasavertaisuuden pohjalta. Hän opetti elämällään, että tasavertaisuuteen päästäkseen oli taisteltava. ”Rampa pantteri” ajoi pyörätuolilla Helsingistä Turkuun. Hän ei suostunut menemään rakennuksiin toisten nostamana. Hän vaati, että vammaisella pitää olla itsenäinen pääsy rakennuksiin. Kun Kalle nousi kansanedustajaksi, hän edellytti pääsevänsä itse edustajanpaikalleen. Niin myös järjestettiin.

Kallen ja hänen jo aiemmin edesmenneen Maija-vaimonsa ansiosta jokaisella vaikeavammaisella on tänään pääsy rakennuksiin.

Kalle osoitti, että radikalismi on uudistava voima.