12. touko, 2018

TOINEN SUOMALAISJOHTAJA EROSI IAEA:STA

TOINEN SUOMALAISJOHTAJA EROSI IAEA:STA

Kuva: Olli Heinonen

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n suomalainen varapääjohtaja Tero Varjoranta erosi syytä ilmoittamatta kolme päivää sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti vetäytyvänsä Iranin ydinsopimuksesta (Yle 11.5.2018). Kahdeksan vuotta sitten suomalainen IAEA:n varajohtaja Olli Heinonen erosi ”henkilökohtaisista syistä”.

Olli Heinonen aloitti IAEA:n palveluksessa vuonna 1983. Vuonna 2005 hänet nimettiin varajohtajaksi vastuualueenaan ydinmateriaalivalvonta. Heinosen nimitys tapahtui samalla viikolla, kun Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin hallinto esitteli ensimmäistä kertaa IAEA:n johdolle Iranin ydinasehankkeesta todistavia tiedustelutietojaan.

IAEA ei niellyt noin vain Yhdysvaltain tietoja. Jatkossa se puhui Iranin ”väitetyistä tutkimushankkeista”. Esittämiensä asiakirjojen perusteella Bushin hallinto painosti IAEA:ta syyttämään Irania salaisesta ydinasehankkeesta. Yhdysvallat edellytti, että IAEA esittäisi YK:n turvallisuusneuvoston rankaisemaan Irania pakotteilla.

Olli Heinosen välit kollegoihin kiristyivät vuonna 2008, kun Iran osoitti, että Heinosen esittämissä dokumenteissa mainituilla yhtiöillä ei ollut mitään tekemistä uraanin rikastamisen kanssa. IAEA:n silloinen pääjohtaja Mohammed ElBaradei epäili, että Heinosen esittämät todisteet ovat ”jonkin läntisen tiedustelupalvelun väärennöksiä”.

ElBaradei ei kuitenkaan uskaltanut erottaa Heinosta, jota erityisesti Yhdysvallat, Ranska, Britannia, Saksa ja Israel tukivat. Sen sijaan Yhdysvallat oli jo vuonna 2005 yrittänyt estää ElBaradein uudelleenvalinnan. Hänen jälkeensä tulleet johtajat eivät tiettävästi ole käyneet poikkiteloin Yhdysvaltain kanssa.

Heinonen joutui lähtemään, kun tutkiva journalisti Gareth Porter paljasti Heinosen tukeutuneen tarkoituksella väärennettyihin tiedusteluasiakirjoihin. Heinonen oli ollut Bushin käsikassarana. Palkkioksi Olli Heinonen siirtyi työhön Harvardin yliopiston Berfer-keskukseen hoitelemaan kansainvälisiä asioita. Suomessa Porterin paljastuksista kirjoitti vain Uutispäivä Demari 7.7.2010.

Heinosen tapaus luo väistämättä varjon nyt tapahtuneelle Tero Varjorannan erolle. Tätä kirjoittaessani ei tiedetä eron syytä. Onko taustalla se, että Varjoranta ei suostunut Yhdysvaltain painostukseen. Varjoranta oli mukana Iranin ydinsopimuksen neuvotteluissa.