14. huhti, 2018

ONKO EDESSÄ YDINSOTA

ONKO EDESSÄ YDINSOTA

Kirjoitin tänään päiväkirjaani: Menneellä viikolla oli suursodan, jopa ydinsodan, syttyminen todella lähellä. Yhdysvallat ja Britannia uhkasivat pommittaa Syyriaa tuhannella ohjuksella. Venäjä ilmoitti vastaavansa iskuun. Se olisi hyvin todennäköisesti johtanut jatkoiskuihin. Venäjällä ei olisi ollut muuta mahdollisuutta kuin iskeä ydinaseella. Tilanteesta tuli arvovaltakysymys. Eilen Yhdysvallat iski pienellä ohjusmäärällä hyvin rajattuun alueeseen. Venäjä ei ole vielä tehnyt vastaiskua, eikä todennäköisesti teekään. Venäjä koki niin raskaasti toisen maailmansodan seuraukset, että siellä on vastuuntuntoa sodan ja rauhan kysymyksissä.

Kirjoitin jo vuosia sitten, että kun yhdysvaltalainen kapitalismi elää iltaruskoa, se kouristelee. Se ei todennäköisesti suostu tosiasiaan, vaan kouristuksissaan käy aggressiiviseksi. Nyt olemme siinä ajassa. Maailma ja ihmiskunta elävät kohtalon aikoja. Eivätkä ihmiset ymmärrä tilannetta. Kauheinta on, että maailman rauhanliikkeet ovat aivan hukassa.

Nykyinen sukupolvi on tietämätön sodan kauheuksista. Vakava osavastuu tätä on oikeistomedialla, joka tukee militarismia. Se ei sodan kauheuksista kerro. Eivät siitä kerro myöskään ns. vaihtoehtomediat, koska ne keskittyvät elämäntapakysymyksiin. Haluammeko todella oheisen kuvan kaltaisia näkymiä kaduillemme?