26. joulu, 2017

KÄVELEVÄ AVIOLIITTO

KÄVELEVÄ AVIOLIITTO

Lounais-Kiinassa elää mosuo-kansa. Heillä on matriarkaalinen perhejärjestelmä. Perheenpää on nainen. Lapset kasvavat suurperheissä, joissa ovat äidin lisäksi isoäiti, sisarukset, tädit ja enot. Isät eivät asu lastensa kanssa samassa paikassa. He asuvat kotonaan äitinsä luona.

Enot huolehtivat sisariensa lapsista ja hoitavat tehtäviä, joita perheenpää on heille osoittanut. Äidit vastaavat perheen elannosta ja tekevät suurimman osan töistä. Äideillä on tapana pitää useita rakastajia samaan aikaan, lasten isän ohella. Avioliitto ei juuri kuulu tapoihin ja sen voi purkaa jos kiinnostus siihen loppuu.

Osa lasten vanhemmista asuu yhdessä. Tällöinkin äidillä on useita rakastajia. Naiset toteavat ”kävelevästä avioliitosta”, että kun ei tarvitse jakaa omaisuutta, työskennellä ja hoitaa arkiaskareita yhdessä, riidoilta on helppo välttyä ja rakkauselämä kukoistaa.

Miehet ovat tyytyväisiä, koska töitä ei tarvitse juurikaan tehdä vaan voi viettää paljon aikaa kavereiden kanssa. Äiti pitää heistä hyvää huolta.

Mosuot ovat oivallinen esimerkki maailman kulttuurien kirjosta.

Raha, markkinat, kapitalistiset käytännöt – kuinka sen haluaa sanoa – on pilaamassa mosuoiden kulttuurin. Turismin myötä naisen asema on heikentynyt ja miesten vahvistunut. Tuottoisa matkailubisnes määräytyi miesten vastuulle. Myös naiset lähtivät töihin turistien pariin. Näitä töitä oli tarjolla erityisesti nuorille ja kauniille tytöille vapaata rakkautta ylistävien matkailumainosten synnyttämässä seksiturismissa.

Rahan maailmassa samankaltaistuvat kulttuurit, yhteiskunnalliset käytännöt ja yksilöt. Vain tatuoinnit erottavat ihmiset toisistaan. Lähde: Outi Luova, Naisten valtakunta. Teoksessa Airaksinen, Sinkkonen ja Valjakka (toim.), Enemmän kuin puoli taivasta. Kiinalainen nainen historiassa, yhteiskunnassa ja kulttuurissa. Art House 2017.