15. touko, 2017

ÄIDEILLE

ÄIDEILLE
Puheeni Myyrmäen Eläkkeensaajat ry:n Äitienpäiväjuhlassa

Tänään muistamme äitejä. Täällä eläkkeensaajien kerhossa äidit ovat usein myös isoäitejä tai mummoja – miten kussakin suku- ja perhekulttuurissa isovanhemmuutta sitten kutsutaankin. Moni on myös isoisoäiti. Parhaimmillaan äitiys ja isovanhemmuus ovat parasta elämän täyttymystä.

Omassa perheessäni juhlittiin kahden sukupolven äitienpäivää. Minulle tuottaa merkillistä mielihyvää seurata äitejä tyttärineen, jotka kaikki ovat äitejä.  Samalla tulee mieleen aikaisemmat vuodet, jolloin oma äiti ja anoppi olivat paikalla juhlittavina. Äitienpäivänä näkee ja kokee miten sukupolvien ketju etenee äidiltä äidille.

Äitienpäivä on mitä hienointa perinteen vaalimista ja naisten elämäntyön kunnioittamista. Äitiys ei ole pelkkä ihmisoikeus. Äitiys on yksi ihmisarvon toteutumisen keskeisimmistä edellytyksistä. Jokaisella äidillä on oikeus kantaa äitiyttään itsetietoisena ja ylpeänä. Kun näin toteutunut ihmisarvo siirtyy äidistä lapsiin, tulee lapsista yhteiskunnallisesti tietoisia toimijoita, uusia hyvän tekijöitä. Äitiys elää aina.

On hyvä muistaa, että äitiys voi olla myös muuta ja enemmän kuin aikuisen naisen ja lapsen välinen biologinen suhde. Monen äidin kohdalla äitiys toteutuu mitä parhaimmalla tavalla ilman, että itse on fyysisesti äiti. Ajatelkaamme meille kaikille tuttua Miina Sillanpäätä, joka teki hurjan tärkeän työn, jotta jokaisen äidin ja lapsen ihmisarvo toteutuisi. Miina itse oli lapseton. Hänelle jokainen maamme lapsi oli oma lapsi.

Toivotan Myyrmäen Eläkkeensaajien hallituksen puolesta jokaiselle täällä olevalle äidille mitä parhainta onnea ja tulevaa kesää.