9. tammi, 2017

ÄLÄ HERMOSTU PAINONPUDOTUKSESTA

ÄLÄ HERMOSTU PAINONPUDOTUKSESTA

Laihduttamisessa vaikuttaa aina ravinnon määrän ja energian kuluttamisen suhde, sanoo lääkäri Tapani Kiminkinen. –Ihminen voi laihtua millä vain, vaikka pässin kiveksillä, hän jatkaa Vantaan Sanomien (n:o 2/2017) haastattelussa.

Painonpudotus on suuren luokan bisnes. Ihmisille neuvotaan ja myydään mitä monituisimpia laihdutusohjelmia. Jokainen uusi on aikaisempaa parempi. Erityisen ikävää markkinoinnissa on, että ihmisiä syyllistetään painosta, joka nousee suositusten yli.

Painosta syyllistämisen menetelmä markkinoinnissa on sama kuin turvallisuusuhkien markkinoinnissa. Kun ihminen kokee turvallisuutensa uhatuksi, hänelle on helppo myydä niitä muka poistavia poliittisia ohjelmia. Tosiasiassa monet poliitikot ja luonnollisesti asetehtailijat hyötyvät niistä eniten. Sama koskee ihmisten painoa. Syyllisyyttä kokeva ihminen menettää helposti omanarvontunteensa ja hän on helposti manipuloitavissa laihdutustuotteiden ostajaksi.

Terveyskeskuslääkäri Kiminkisen mukaa laihduttamisessa vaikuttaa aina ravinnon määrän ja energian kuluttamisen suhde. Uni on tärkeä. Huono yöuni ennakoi lihomista. ”Ihminen laihtuu aina, jos hän saa ravintoa vähemmän kuin mitä kuluttaa.” Niin yksinkertaista se on.

”Ihminen voi siis laihtua millaisella vähäkalorisella ruokavaliolla tahansa.”

Tasapainoinen terveellisen elämän paketti syntyy monesta eri osatekijästä. Samoin terveellinen ruokavalio, joka pitää meidät kunnossa. Ravitsemussuositukset kehottavat ihmisiä syömään monipuolisesti siten, että jokaisella elintarvikkeella on oma paikkansa päivän aterioilla. Yksittäisten ravintoaineiden tarkkailu on tarpeetonta. Näin kirjoittaa Vantaan Sanomat.