8. syys, 2016

PALUU SÄÄDELTYYN KAPITALISMIIN

PALUU SÄÄDELTYYN KAPITALISMIIN

- Sinä olet kirjoituksissasi kärjekäs, nuori tuttavani sanoi minulle.

- Niin olen. Maailmanpoliittinen ja maamme yhteiskunnallinen tilanne ovat kärjekkäitä. Niiden analysointi tuottaa kärjekkäitä vastauksia.

- Syytät vain kapitalismia, tuttavani jatkoi.

- Itse asiassa minä syytän kansanvaltaisia puolueita, jotka ovat päästäneet kapitalismin säätelemättömään vapauteen.

- Milloin se on tapahtunut?

- Kun maahamme luotiin hyvinvointivaltiota, kapitalistista järjestelmää säädeltiin. Silloin mentiin ihmisten tarpeet edellä. Käänne tapahtui, kun ruvettiin luulemaan, että hyvinvointivaltion saavutuksia ei tarvitse puolustaa. Unohdettiin, että kapitalismi ja sen oikeistovoimat halusivat hyvinvointivaltioon käytetyt rahat itselleen. Nyt raha valuu kansainvälisille pörssiyhtiöille.

- Kun Suomessa säädeltiin kapitalismia, kuten sinä sanot, oliko meillä silloin demokratiaa, nuori tuttavani kysyi.

- Silloin meillä oli demokratia. Sinä et nuoren ikäsi vuoksi ole sellaista päässyt kokemaan. Säädellyssä kapitalismissa, jossa kansanjoukkojen ja kapitalistien yhteiskunnalliset voimat olivat tasan, meillä puolueet puhuivat enemmän totta kuin nyt ja ne pyrkivät toteuttamaan vaaliohjelmiaan. Ajattele, talouspolitiikkaa toteutettiin ajatellen kaikkien parasta.

- Miten yritykset silloin pärjäsivät?

- Eduskunta varmisti yritysten kohtuulliset voitot mm. veropolitiikalla. Kun suuryritys sai voittoa viisi prosenttia sijoitetulle pääomalle, se oli niille loistava saavutus. Nyt ne hamuavat kahden- jopa kolmenkymmenen prosentin voittoja. Kun se on perusteollisuudessa ja –palveluissa mahdottomuus, ne tekevät pääosan voitoistaan bluffitaloudessa. Siitä ei tule lainkaan lastuja kansalaisille.

- Miten tuollainen voitaisiin lopettaa?

- En minä tiedä. Ei ainakaan pelkästään eduskunnassa äänestämällä. Ihmisten etuja ajavat poliitikot tarvitsevat tuekseen kansalaisten suuren enemmistön.