13. marras, 2015

VENÄJÄN JA SUOMEN PRESIDENTIT TAPAAVAT

VENÄJÄN JA SUOMEN PRESIDENTIT TAPAAVAT

Venäjän suurlähetystön tuottama epävirallinen suomennos Kremlin nettisivuilla:

Venäjän federaation presidentin hallinnon päällikkö Sergei Ivanov kävi työvierailulla Suomessa

Venäjän presidentin hallinnon päällikkö Sergei Ivanov on tavannut Suomen Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja käynyt konsultaatiot Tasavallan presidentin kanslian päällikön Teemu Tannerin kanssa 10. marraskuuta 2015.

Neuvottelujen päätyttyä Sergei Ivanov vastasi toimittajien kysymyksiin Venäjän ja Suomen suhteista ja muista kansainvälisistä aiheista.

Venäjän presidentin hallinnon päällikkö kertoi, että keskusteluissa Sauli Niinistön kanssa nousivat esille sekä Moskovan ja Helsingin kahdenväliset suhteet että kansainvälisen turvallisuuden kysymykset. Keskustelua käytiin Syyrian ja Afganistanin tilanteesta sekä Ukrainan tilanteen selvittämisestä. Sergei Ivanov kertoi Venäjän kannoista Ukrainan tilanteeseen muun muassa Minskin sopimusten toteutuksen osalta.

Vastatessaan toimittajien kysymyksiin Venäjän presidentin hallinnon päällikkö myös kertoi, että keskustelussa Suomen osapuolen kanssa arvioitiin pakotteiden purkamisen todennäköisyyttä.

”Minusta nämä tulevaisuuden näkymät ovat hämärän peitossa. Emme kuitenkaan aio pyytää pakotteiden purkamista: emme ole olleet asettamassa näitä pakotteita, eikä ole meidän asiamme pyytää, että niistä luovutettaisiin. Se oli Euroopan unionin päätös – ei meidän päätöksemme”, Ivanov sanoi ja lisäsi, että pakotteet ja vastapakotteet eittämättä vahingoittavat kaikkien niitä soveltavien maiden talouksia.

Pakotteiden ja öljyn hintojen laskun vuoksi Venäjän ja Suomen välinen kauppavaihto on supistunut 36 prosenttia kuluvan vuoden 10 kuukauden aikana. Venäjä on pudonnut ykkössijalta kolmanneksi Suomen tärkeimpien kauppakumppaneiden joukossa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan.

Toisaalta suomalaiset yhtiöt, joilla on liiketoimintaa Venäjällä, eivät aio supistaa sitä. Suomalaiset matkailijat myös käyvät edelleen Venäjällä, ja Suomi antaa venäläisille enemmän Schengen-viisumeita kuin mikään muu EU-maa.

Sergei Ivanov myös sanoi toivovansa, että 1 – 1,5 vuoden kuluttua alkaisi isoimman venäläis-suomalaisen yhteistyöhankkeen toteutus – Hanhikivi-1 -ydinvoimalan rakentaminen. Venäjän federaatio on jo myöntänyt tähän hankkeeseen 2,5 miljardia euroa Kansallisen hyvinvoinnin rahastosta.

Sergei Ivanov totesi, että Venäjän ja Suomen presidenttien yhteydenpito on ollut säännöllistä ja tapahtunut useita kertoja vuodessa. Suomen osapuoli on myös ilmaissut kiinnostusta suorien yhteyksien luomisesta kahden maan presidenttien hallintojen välille.

Keskustelussa median edustajien kanssa esitettiin kysymys mahdollisesta yhteydestä Venäjän Syyrian-operaation ja venäläisen lentokoneen Egyptissä tapahtuneen onnettomuuden välillä. Sergei Ivanov sanoi, etteivät nämä tapahtumat liity toisiinsa. Terroriteko lentoturman syynä on vain yksi monista versioista, eikä lopullista selvyyttä onnettomuuden aiheuttaneesta tekijästä vielä ole.

Toimittajat myös kysyivät, onko viime aikojen tapahtumien vuoksi mahdollista, että Yhdysvallat ja Venäjä tiivistäisivät vuorovaikutustaan terrorismin torjunnan alalla. Sergei Ivanov vastasi, että kahden maan väliset yhteydet terrorismin torjumiseksi ovat jatkuneet koko ajan, mutta ovat nyt kuitenkin aiempaa vähemmän intensiivisiä. Samalla hän kiinnitti huomiota siihen, että näiden kontaktien tiivistäminen riippuu keskinäisestä poliittisesta tahdosta ja konkreettisesta tilanteesta. Nykyolosuhteissa terrorismia vastaan voi taistella vain maailmanlaajuisesti ja kaikkien maiden ponnisteluja yhdistäen.

Lähde: Venäjän presidentin lehdistöpalvelu
www.kremlin.ru