19. elo, 2015

STUBB JA SIPILÄ KIITTÄVÄT

STUBB JA SIPILÄ KIITTÄVÄT

Alexander Stubbin ulkoinen esiintyminen ja medialle ulostulot ovat muuttuneet merkitsevästi erilaisiksi tämän hallituksen aikana siitä millaista se oli aiemmin.

Hallitus toteuttaa uusliberalistista politiikkaa teholla, joka on ennennäkemätön maamme historiassa. Sen pyrkimystä kyykyttää työtätekeviä, eläkeläisiä, opiskelijoita, työttömiä ja vähävaraisia voi verrata vain 1920-luvun oikeiston pakkovaltaan.

Stubbin taustaryhmä on oivaltanut, että tässä tilanteessa kansan tyytymättömyys pitää ohjata pois Kokoomuksesta ja puheenjohtaja Alexander Stubbista. Stubb esiintyy harkitun rauhallisesti. Nyt polvihousut eivät tule kuuloonkaan, arvoliberaalien höynäyttelyn aika on ohi. Nyt Stubb tekee sitä mistä isännät tykkäävät. Kovaa pääoman kerryttämistä palvelevaa talouspolitiikkaa.

Vastaava pohdinta on käyty Keskustassa. Pääministeri Juha Sipilä ei intoile ulostuloillaan. Harkittu etäisyyden otto palvelee pyrkimystä sellaiseen mielikuvaan, jossa kansalaiset kokevat hänet harkitsevaksi, uskaliaaksi henkilöksi välttämättömien realiteettien edessä. Hän hyödyntää mielikuvaa, jonka mukaan hän on hieman politiikan ulkopuolinen kansan mies. Pidemmällä tähtäimellä hän rakentaa etäisellä suhteellaan mediaan valtiomiesmäisyyttä.

Juha Sipilä tietää, että oikealta hän on mediahyökkäyksiltä suojassa. Noudattaessaan Kokoomuksen ja Stubbin uusliberalistista politiikkaa, hän on oikeistolle mies paikallaan. Hän toteuttaa pääoman politiikkaa, mutta ottaa pääministerinä vastaan pääosan kansalaisten siihen kohdistamasta kritiikistä. Samalla hän säilyttää Kokoomuksen imagoa tärveltymästä.

Jos nykyisellä tavalla edetään hallituskauden loppuun asti, Keskusta häviää seuraavat vaalit, mutta pääoman oma puolue Kokoomus säilyttää kannatuksensa.

Pettäessään kaikki vaalilupaukset Timo Soini on Stubbin taustaryhmälle ja Keskustalle mies paikallaan. Stubbia ja Sipilää auttaa hegemonian media. Tarvittiin yksi Immonen, joka kirjoitti kaksi riviä jo moneen kertaan aiemmin eri tahoilla kirjoitetut teesit. Valtamedia tarttui siihen ja syötti Immosen tekstin kansalle.

Kansa suuttui. Oikeutetusti.

Stubbin ja Sipilän asemaa Soiniin ja Perussuomalaisiin kohdistunut suuttumus helpotti. Samalla kun he itse kasvattavat uusliberalistisella talouspolitiikallaan rasismin maaperää, ihmisten huomio kääntyi Perussuomalaisten rasistiseen siipeen.

Perussuomalaiset ja Soini ovat ansassa. Enää ei voi perääntyä. Se olisi täydellinen epäonnistuminen, joka johtaisi naurunalaiseen tilanteeseen. Kannatus menisi.

Soini tietää mitä jatkossa tapahtuu. On hyvin todennäköistä, että Unelma – mielenosoituksissa Kokoomuksen ja myös Keskustan puhujien määrä kasvaa. Myös Israelin apartheid-politiikkaa kannattava Suomen juutalainen seurakunta tulee edelleen lähettämään puhujansa rasisminvastaisiin tilaisuuksiin.

On todellakin vaara, että kaikki – kokoomuslaiset, keskustalaisten enemmistö, kansalaisten enemmistö – tulevat syyttämään myös jatkossa Perussuomalaisia niin vimmatusti, että pääasia, SSS:n rasismia kasvattava talouspolitiikka, unohtuu.

Psykologisesti tilanne hyödyttää myös Perussuomalaisia, etenkin sen rasistista siipeä. Jo nyt Perussuomalaisten käyttämä imagonrakentajatoimisto on ohjeistanut perussuomalaisia uhriutumaan. Se varmistaa Perussuomalaisten säilymisen vahvuudeltaan nykyisen kokoisena. Suomen kansa on aina asettunut uhrin puolelle, niin se tehnee myös tällä kertaa.

Pelkkä unelmointi ei riitä, pitää osoittaa mistä rasismi kasvaa. Silloin rasismia tuottavien tahojen edustajat karsiutuvat rasisminvastaisista tapahtumista pois ja rasisminvastainen liike kypsyy tasolle, jossa unelma voidaan toteuttaa.

On tärkeää, että mielenosoitukset uusliberalistista talouspolitiikkaa kohtaan lisääntyvät ja kasvavat. Se on myös tehokkainta rasismin vastaista työtä.