7. tammi, 2015

PALKKA-ALE VAI OSAKEVOITTOALE

Yritysten taloustilanne on huono. EK:n mukaan ahdinko pakottaa yrityksiä palkka-aleen. Jos tilanne on näin kurja, pitää toimia ehdottoman reilusti. Työntekijöiden palkat ovat julkisia ja ne tilastoidaan tarkasti. Reilua olisi, että myös yritysten osakkeiden omistajien osaketulot tehdään mahdollisimman julkisiksi ja niitä seurattaisiin tarkasti. Osakevoittoja ei taideta edes tilastoida. Se, että yrityksellä menee huonosti, ei vielä tarkoita, että osakkeenomistajilla menee huonosti. Useasti osakevoitot jopa nousevat, vaikka yrityksellä menee huonosti.

Viime vuosina osakkeenomistajat eivät ole käyttäneet voittojaan investointeihin eli panneet rahansa kansantalouteen kiertämään. Voitot on kannettu seisomaan finanssitavarataloihin. Sen sijaan palkat kiertävät kansantaloudessa ja tuovat hyvinvointia kaikille. Olisi reilua palvella kaikkia harvojen sijasta. Me näemme Kreikasta mitä ihmisten hyvinvoinnille tapahtuu, kun raha vedetään pois kansantaloudesta kiertämästä.

Raha ei kasva puussa eikä se ilmesty tyhjästä, vaan

1. Kaikki raha on velkaa.

2. Valtaosa (yli 90 %) rahasta syntyy yksityispankkien luottoina.

3. Keskuspankit painavat setelit ja yleensä kansalliset rahapajat “takovat” kolikot.

4. Alle 10 % rahasta on olemassa fyysisessä muodossa, loput ovat bittejä tietokannoissa.

5. Velkaa on enemmän kuin on olemassa olevaa rahaa sen takaisinmaksuun, koska uusiin luottoihin liitetään korko, mutta korkoa vastaavaa summaa ei synny kuin uutena luottona (johon myös liittyy korko). Toisin sanoen velkakierre on jatkuva.

6. Jos kysyntää löytyy ja kysyjillä on tarvittavat vakuudet luotonsaantiin, uusia luottoja myönnetään ja uutta rahaa syntyy.

7. Pääasiallisesti nousevat hinnat johtuvat jatkuvasta rahan ylikysynnästä, jolloin myös tarjonta on suurta.

8. Valtioiden välillä vallitsee jatkuva kauppasota, koska jokainen maa yrittää viennillään paikata vajetta, jonka ulkomaanvelkojen korot aiheuttavat. Eli valtiot pyrkivät saamaan alueelleen “velatonta” rahaa positiivisen kauppataseen avulla.

Lähde: http://www.talousdemokratia.fi