5. tammi, 2015

VIHAPUHEEN PALUU

Vihapuhe otettiin taas poliittiseen käyttöön. Ylen teettämän tutkimuksen mukaan joka viides (21 %) Suomessa asuva venäjänkielinen sanoo, että suomalaisten suhteet venäläisiin ovat muuttuneet entistä kielteisimmiksi. Seitsemän prosentin mielestä suomalaiset suhtautuvat venäläisiin kielteisesti aina, niin nytkin.

Joka kolmas venäläinen (34 %) on kokenut Suomessa negatiivista kohtelua sen vuoksi että on venäjänkielinen. Nuoremmat venäläiset kokevat tällä tavalla varttuneita useammin, sillä 18–34 vuoden ikäryhmässä peräti 44 prosenttia kokee negatiivista kohtelua.

Kansallisoopperassa työskentelevä Natalia Vinogradova sanoo Yle Uutisten haastattelussa ymmärtävänsä nyt venäläisen emigranttien tuntemuksia Suomessa 30- ja 40-luvuila. Ennen sotia Suur-Suomi-propagandaan liittyi raaka venäläisten halveksiminen. Venäläisiä verrattiin jopa eläimiin.

Ylen teettämän tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta (66 %) Suomessa asuvasta venäjänkielisestä uskoo, että Suomen ja Venäjän suhteet ovat heikentyneet Ukrainan kriisin takia.

Suomessa on ollut vuoden kestänyt venäläisvastainen vihapuhe. Sitä on ylläpitänyt erityisesti Helsingin Sanomat ja iltapäivälehdet. Hesari jatkaa samalla linjalla kuin 1920- ja 1930-luvuilla. Pitihän Paasikivi talvisotaa Erkon eli Helsingin Sanomien sotana.

Koska vihapuheelle pitää panna piste, on poimittava mieliin ne tahot ja ihmiset jotka toimivat ihmisten välistä ystävyyttä ja rauhaa vastaan. Väistämättä mieleen tulevat myös ne värihuivi ja erilaiset kravattikampanjat, joilla on käyty toisenlaista ajattelutapaa, erilaisuutta ja nimenomaan ortodoksisuutta kohtaan. Suuntana näissä kampanjoissa on aina ollut Venäjä.

Arvoliberaaleilla niin Vihreissä kuin Vasemmistoliitossa pitäisi nyt olla vakava pohdinnan paikka. Fundamentalistinen ajattelu, että kaikkien pitäisi ajatella samalla tavalla kuin itse, ei edistä rauhaa. Vai mitä heidihautalat, orastynkkyset ja alexanderstubbit?

Rakentakaamme omaa yhteiskuntaamme hyväksi, sellaiseksi, että se käy esimerkistä muille. Esimerkin voimaan uskominen on rauhan ja yhteistyön tie. Toisten osoitteleminen voi käydä sotaisaksi.