3. joulu, 2014

ERILAISUUS ON KATSOJAN SILMISSÄ

Jalasjärven kunnalliskodissa teetettiin ennen vanhaa paremmin jaksavilla asukkailla töitä, kuten tapana oli kaikissa kunnalliskodeissa kautta Suomen. Jalasjärvellä pantiin kaksi miestä hakkaamaan kiveä kahtia. Ojala piti rautaa pystyssä ja Heikkilä löi siihen lekalla. Jossain vaiheessa Heikkilä poikkesi rytmistä ja pamautti lekalla Ojalaa päähän. Henki pois.

Kun Heikkilältä tiedusteltiin, että miksi tämä nyt näin meni tekemään, vastasi Heikkilä, että ei Ojalasta ollut kivimieheksi. Ojala haudattiin ja Heikkilä jatkoi elämäänsä kunnalliskodissa niin kuin ei mitään. Tilanteeseen myötävaikutti hänelle jo aiemmin kunnanlääkärin antama hulluuteen viitannut diagnoosi.

Edvard Westermark pani Palau-saarilla merkille, että asukkaat uskoivat nenän rei´ittämisen olevan välttämätöntä, jotta ihminen saavuttaisi ikuisen autuuden. Eurooppalaiset ovat vuorostaan uskoneet iät ja ajat, että ikuinen autuus tulee mahdolliseksi, kun ihmisen pää kostutetaan ja toinen lukee samalla tekstejä. Palau-saarten asukkaat luulisivat niitä loitsuiksi, mutta tekstejä ne ovat.

Nyttemmin eurooppalaiset ovat ottaneet mallia Palau-saarten asukkaista ruveten rei´ittämään itseään mitä merkillisimmistä paikoista.

Etiopiassa nuorille naisille on tärkeää oppia leikkaamaan kana oikein. Tuo taito näet osoittaa itsenäisyyttä talouden hoidossa. Suomalaisnaiset eivät etiopialaisia enää ymmärrä. Sen sijaan suomalaiset kauhistelevat korealaisten tapaa syödä koiria. Korealaiset vuorostaan ovat kauhuissaan kuullessaan suomalaisten syövän hevosia.

Ehkä suomalaiset syövät hevosia isopäisyyttään. THL:n mukaan puolet suomalaisista lapsista joutuisi ison pään takia jatkotutkimuksiin, mikäli neuvoloissa käytettäisiin kansainvälisiä standardeja (Yle 27.5.14). Ehkä isopäisyytemme vuoksi vakuutamme alinomaa olevamme normaaleja. Me jopa tervehdimme toista sanomalla ”terve”. Kiinalainen tervehtii ”sinä hyvä”.

Vielä 1970-luvulla vastustettiin kirkollista ja muutakin avioliittoa elämällä susiparina. Meitä paheksuttiin kovasti. Nyt avopareista on tullut instituutio. Ei uskoisi, koska nyt koko kansa tappelee keskenään jotta kaikki pääsisivät naimisiin. Jokaisessa ajassa on omat ongelmansa. Ja arvonsa.

Kun elimme susipareina, emme silti voineet liikkua yhdessä pienen vauvan kanssa, mikäli vauva söi rintaa. Joka paikassa ei ollut sopivaa vessaa tai koppia minne äiti olisi voinut tunkeutua vauvaansa syöttämään. Tapa korjaantui, kun kansanedustaja Janina Anderssonin beibi syödä lutkutti eduskunnassa kaikkien töllisteltävänä. Janinan avoimien tissien ansiosta suomalaiset äidit voivat nyt liikkua vauvansa kanssa missä tahansa. Paitsi islamilaisissa maissa, joissa ihminen ei saa liikkua kaikkien nähden ”alasti”.

Tämän vuoden alussa Ruotsissa nousi kova kohu, kun nuori äiti Karoline Kumpula julkaisi henkilökohtaisella Facebook-sivuillaan imetyskuvansa. Kuva oli täysin Janinan maun mukainen. Facebook pyysi Karolinea ihmisten runsaiden valitusten vuoksi poistamaan kuvan sen pornografisuuden vuoksi (Yle 23.1.14). Tapaus on mielenkiintoinen, koska se tapahtui Ruotsissa, maassa, jossa naisten asema perinteisesti on nähty vapaana.

Aika ja tavat muuttuvat. Aina ei tarvita riitelyjä eikä ihmisoikeussotia. 38 vuotta sitten toimittaja Erkki Westman teki jutun naisten ympärileikkauksista Afrikassa. Hymy julkaisi sen. Westman kuvitteli tuovansa tutkivalla journalismillaan julki maailmanlaajuisen epäkohdan. Mutta ei. Julkisen sanan neuvosto tuomitsi jutun, koska siinä sen mielestä loukattiin naisen kunniaa (Erkki Kanerva ym: Art Urpo, Lehtimiesten legenda, 2012).

Ihminen on kautta historian myynyt itseään, paitsi henkisesti myös ruumiillisesti. Edellä mainittuja kunnioitetaan. Jälkimmäisiä kutsutaan prostituoiduiksi. Heistä yhdeksän kymmenestä on naisia. He ovat aina olleet porvarisnaisille pelottavia siskoja. Nyt osa suomalaisista arvoliberaaleista on kiinnittynyt Päivi Räsäsen kylkeen vaatien prostituutiota poistettavaksi. Pelkällä lailla. Noin vain. Pois!

Vasemmistolaiseen ajatteluun ihmisen tuomitseminen ei sisälly. Toista pyritään ymmärtämään. SONK kannattaa seksityöntekijöille samoja oikeuksia kuin muillekin lain edessä. Prostituution voidaan katsoa olevan laillista, mikäli sitä harjoittaa täysi-ikäinen, vapaaehtoinen henkilö. SONK:in mukaan seksityöntekijät on otettava työsuojelulainsäädännön ja verotuksen piiriin.

On mielenkiintoista, että vielä 70-luvulla porvarit vannoivat pluralismin nimiin, nyt vasemmisto joutuu sitä puolustamaan.

Ihmisen tapa katsoa maailmaa on kulttuurinen. Eri maissa ja kielissä on noin 40 arvoja kuvaavaa sanaa ja ilmaisua, joiden merkitys on suunnilleen sama. Paljon enempi on kuitenkin arvoja, joiden merkitys vaihtelee maasta ja kulttuurista toiseen.

On väkivaltaa pakottaa kaikki ihmiset arvottamaan asioita yhtäläisellä tavalla. Parempi on antaa kaikkien kukkien kukkia. Parempi pyrkiä sopuun. Ei ole hyvä erityisesti suvaita. Suvaitseva joutuu ottamaan omankäden oikeudekseen määritellä ketä suvaita ja ketä ei.

Tasa-arvo on myös sitä, että opetellaan tulemaan toimeen keskenämme. Erilaisuutemme on viime kädessä katsojan silmissä.