UKRAINAN KANSA PELINAPPULANA
Ukrainan kansa nousi sortajaa vastaan. Vallankumouksellinen liikehdintä oli oikeutettua, vaikka demokraattiset ja kaikkien tunnustamat vaalit oli pidetty vasta äskettäin. Ukraina on osoitus länsimaisen demokratian vajavaisuudesta. Äänestäminen ei aina johda ihmisten tahdon ja tarpeiden toteutumiseen.
Ukrainan puoluerakenne on kehittymätön. Merkittävimmät puolueet edustavat yksittäisiä ökyrikkaita oligarkkeja ja alueintressejä. Osa puolueen omistajista omistaa myös yksityisarmeijan. Nämä armeijat hyökkäävät itään silloin, kun Ukraina virallisesti noudattaa aselepoa.
Ukrainan kansan nousu ei voinut tuottaa ihmisten havittelemaa tulosta, koska ei ollut kansan etuihin sitoutunutta puoluetta, joka olisi kyennyt ottamaan kansanliikkeen organisoimisen tehtäväkseen. Paikalle kiirehtivät Yhdysvaltain ja EU:n tukemina erilaiset oikeistolaiset ja äärioikeistolaiset ryhmittymät. Ne organisoivat kansanliikehdinnän länsimielisten oligarkkien haluamaan suuntaan. Lopputuloksena oli itään suuntautuneiden oligarkkien vaihtuminen länteen suuntautuneisiin oligarkkeihin. Kansalaisten köyhyys sen kun lisääntyi.
Miksi Yhdysvallat kiirehti hanakasti puuttumaan asioihin? Karttaa katsoessa ajattelisi, että mitä se Yhdysvalloille kuuluu mitä pallon toisella puolella tapahtuu.
Selitys on yksinkertainen. Yhdysvaltain taloudellispoliittinen johto ymmärtää, että sen aika imperiumina alkaa sulaa. Sen on pakko lähitulevaisuudessa sopia Kiinan kanssa yhteistyöstä. On muodostumassa uusi imperiumi, Kiinan ja Yhdysvaltain imperiumi, jossa Kiinalla on taloudellinen ja kulttuurinen johtoasema, Yhdysvalloilla sotilaallinen johtoasema. Kun imperiumi on kiinteytynyt, myös sotilaallisen voiman käytöstä sovitaan yhdessä. Parin vuosikymmenen kuluttua ei käy enää päinsä, että Yhdysvallat öykkäröi sotilaillaan ympäriinsä oman mielensä mukaan.
Tässä vaiheessa Yhdysvalloille on tärkeää heikentää kaikkia Kiinan ystävämaita, eritoten Venäjää. Kiinan ja vahvan Venäjän syvä yhteistyö olisi Yhdysvalloille kauhistus. Se heikentäisi Yhdysvaltain asemaa tulevan imperiumin kakkosena. Ukrainan paljon kärsinyt, köyhä kansa, saa vuorostaan palvella pelinappulana Yhdysvaltoja.
Saksan ja Ranskan taloudellispoliittinen johto näyttää laskeneen, että niille on hyödyllistä asemoitua Yhdysvaltain kylkeen uusimperiumin kokonaisuuden sisällä. Ne haluavat sitoa mahdollisimman suuren osan Eurooppaa itseensä vahvistaakseen tulevia neuvotteluasemiaan. Tällä selittyy, että huomattava osa tärkeinä pidettävistä EU-komissaarien paikoista annettiin pienille maille, kuten Suomen Jyrki Kataiselle. Saksa ja Ranska viime kädessä kuitenkin päättävät mitä tehdään. Menestyäkseen komissaarien on muistettava olla kilttejä ja ottaa huomioon niiden edut. Muistakaamme kuinka erinomaisesti komissaari Olli Rehn palveli Saksan pääomapiirejä. Jokainen laina Espanjalle ja Kreikalle toi valtavat voitot saksalaisille pankeille ja työnantajille. Espanjasta siirtyi tuhansittain ammattitaitoista halpatyövoimaa Saksaan.
Britannian kapitalistit näyttävät laskeneen, että heillä on vahvuuksia pärjätä itsenäisesti. Tai sitten heillä on tavoitteena uida Ranskaa ja Saksaa syvemmälle Yhdysvaltain finanssipääoman liiveihin. EU:n sisällä käytävät kiistat Britannian, Saksan ja Ranskan välillä heijastavat näitä laskelmia. Useimmat EU-maat ovat hiljaa, koska ovat ymmällä. Enemmistö niistä ei edes vikise, vaikka viedään.
Nyt olisi Suomen tilaisuus. Infrastruktuuri Kiinasta ja Venäjästä Suomeen on jo kunnossa, yllämme on tulevaisuuden Jäämeri ja naapurinamme suurien markkinoiden Venäjä. Mutta ei. Poliitikot ovat tekemässä väärän ratkaisun. Seuraukset kantaa kansa.
Jotkut ennakoivat jopa suursotaa, koska monet merkit taloudessa ja politiikassa ovat samankaltaisia maailmansotia edeltäneisiin aikoihin. Joka tapauksessa lähitulevaisuudessa jatkuu Yhdysvaltain organisoimien rähinöiden aika. Yhdysvallat ja sen vahva aseteollisuus tarvitsevat niitä. Muun maailman hajanaisuus vahvistaa Yhdysvaltojen neuvotteluasemaa Kiinan suhteen. Kun maailma on rähinätilassa, kansat kautta maailman menettävät demokraattisia oikeuksiaan. Ihmisoikeustilanne heikkenee.
Uusimmat kommentit
Venäjän sotaa Ukrainassa tarkastellaan kirjoituksessa useasta eri näkökulmasta. Yksi tärkeä näkökulma on kokonaan sivuutettu: kansojen itsemääräämisoikeus. Mielenkiintoinen unohdus.
Heipä hei, Jussi! Osuin ihan vahingossa tälle sun sivulle, ja ajattelin laittaa terveiset. Varmaan vielä muistat minut, oon siis Haapakosken Raimon nuorimmainen. Eli terveiset ja hyvää jatkoa sulle!
Kiitos ruususta Martinlaakson aseman luona!
Onnittelut Martinlaaksosta valitulle kaupunginvaltuutetulle!
Martinlaaksossa kuuluu huhua, että kirjastoa oltaisiin siirtämässä Kivistöön. Eihän asia voi nä