18. marras, 2014

BOBRIKOV EI OLLUT SAATANA

Historioitsija Markku Kuisma kirjoittaa Yksinkertaisuuden ylistys. ss. 168-169: ”EU-komissaari Olli Rehnin vertaaminen Suomen kenraalikuvernööriin Nikolai Bobrikoviin herätti myönteistä hilpeyttä, mutta myös loukkasi monia…

Bobrikov ei ollut Suuri Saatana, vaan tehtävänsä vakavasti ottanut, ansioitunut upseeri ja korkea virkamies. Vertailu häneen ei oikeastaan anna aihetta loukkaantua. Ei Bobrikovin taustavoima ollut pahuuden valtakunta, ei edes suhteessa Suomeen.

Toki Bobrikov oli silloisen maailman suurimman, monikansallisen valtiokompleksin korkea edustaja. Ja mikä tärkeintä, hän oli saanut tehtäväkseen Suomen kohdalla edistää sitä mitä oltiin tekemässä koko jättiläisvaltakunnassa: uudistaa, tehostaa ja harmonisoida hallintoa ja tässä tarkoituksessa karsia erilaisia häiritseviä ja hidastavia historian jäänteitä ja paikallisia etu- ja erioikeuksia.

Tavoitteet olivat kuin EU:lla tänään: parantaa sisämarkkinoiden toimintaa, yhtenäistää rahajärjestelmä ja syventää integraatiota. Keisarillinen keskusvalta halusi lisäksi lujittaa yhteistä identiteettiä ja kansainvälistä kilpailu- ja suorituskykyä, kaikilla keskeisillä aloilla kaupasta ja teollisuudesta hallintoon ja sotalaitokseen.

Kuulostaa tutulta.

Diagnoosit omasta tilanteestakin muistuttavat keisarin Venäjällä ja EU:ssa toisiaan. Venäjä koki menettäneensä aiemman asemansa Euroopan johtavana suurvaltana. Se myös näki jääneensä talouden uudenaikaistamisessa ja teollistumisessa pahasti jälkeen verrokkisuurvalloista, erityisesti Britanniasta, Ranskasta ja Saksasta.

Euroopalla ja EU:lla on tänään saman sukuinen huoli suhteessa dynaamisemmin kasvaviin maailman talousmahteihin.”

Kuisman kirjan esittely, kirjat / arviot.