17. marras, 2014

E-KIRJASTA KIRJAILIJOILLE

E-kirja tulee. Ne ovat englanninkielisessä maailmassa jo isoa businesta ja markkinat kasvavat koko ajan. Yhdysvalloissa sähkökirjojen myynti on neljäsosa koko kirjamyynnistä. Suomessa murros on vasta alkanut.

Suomessa vuonna 2012 yksi e-kaunokirja, Leena Lehtolaisen Oikeuden jalopeura ylsi 10 000 kpl myyntiin, kun myydyimmät painetut myivät yli 100 000 kpl. Vuonna 2013 jo neljä e-kirjaa myytiin yli 10 000 kpl. Ne olivat Pertti Jarlan Fingerpori: Kuntauudistus, Tommy Hellstenin Pysähdy – olet perillä, Pekka Hiltusen Vilpittömästi sinun ja Mooses Mentulan Isän kanssa kahden.

Tietokirjojen kohdalla tilanne on tilastojen mukaan kaunokirjoja valoisampi. E-kirja on vakiintumassa erityisesti oppilaitoksissa.

E-kirjat eivät ole Suomessa erityisen halpoja. Arvonlisävero on erilainen paperi ja e-kirjalla. Paperikirjasta maksetaan arvonlisäveroa 10 %, e-kirjasta 24 %.

E-kirja tullee parantamaan kirjan asemaa ja lisää lukemista. Painettujen kirjojen myynti ei ole vähentynyt samassa suhteessa kuin e-kirjojen myynti on kasvanut.

Ongelmaton e-kirjan tuleminen ei kirjailijoille ole. Niin kirjailijat kuin kustantajat ovat epätietoisia mitä sähkökirjamarkkinoilla tulee tapahtumaan. Tämä vaikeuttaa kustannussopimusneuvotteluja. Epävarmoilla kustantajilla on taipumus haalia mahdollisimman paljon kustannusoikeuksia ilman, että niillä on välttämättä todellisia mahdollisuuksia toteuttaa niitä.

Uudessa tilanteessa tekijänpalkkioiden määritteleminen on pulmallista. E-kirjassa kustantajan ja kirjailijan roolit saattavat painottua eri tavalla kuin paperikirjassa. Ainakin kirjapaino jää pois. Sen tilalle tulevan sähkökirjan valmistustekniikan hinta ei välttämättä ole kirjapainoa edullisempi. Myös markkinoinnissa voi olla aikaisemmasta poikkeavia painotuksia. Erityisesti lukuaikapalveluissa kirjailijoiden provisio jää pieneksi. Suomen tietokirjailijat ry. suosittelee palkkioihin myyntimääriin perustuvaa progressiota.

Kun ongelmat selvitetään, e-kirja luo niin kirjailijoille kuin kustantajille uusia mahdollisuuksia. Multimedia lisääntyy. Tekniikan kehittyessä omakustantajien määrä tullee lisääntymään. Ei toisaalta pidä luulla, että e-kirja olisi aina halvempi toteuttaa kuin paperikirja.

Jokaisen kirjailijan kannattaa olla tarkkana kustannussopimusta allekirjoittaessaan.