11. marras, 2014

LAISKA PÄÄOMA KIERTÄMÄÄN

Pääoman lisäkerryttämisen näkökulmasta Suomen talous on vajonnut EU-maiden häntäkastiin. Pääministeri Alexander Stubb on huolestunut erityisesti yritysten kasvun ja kilpailukyvyn kehityksestä.

Nuo mittarit ovat vääriä. Suomessa on rahaa enemmän kuin koskaan.

Jatkuva kaikkien välillä käytävä kiristyvä kilpailu on länsimaisen ahdingon syy. Kilpailu on siirtynyt yrityksistä julkiseen hallintoon, koululaitokseen, terveydenhuoltoon ja yliopistoihin. Jopa ihmiset kilpailevat itsensä kanssa niin tiukasti, että nuppi ei kestä. Mielenterveyskuntoutujien määrä jatkaa kasvamistaan. Kilpailun tuhoisa tie on loppuun kuljettu, on aika palata kansainväliseen työnjakoon.

Samaan aikaan, kun bruttokansantuote on esimerkiksi Suomessa kaksinkertaistunut kahdessakymmenessä vuodessa, rahaa pyörii taloudessa entistä vähemmän. Tuotto on mennyt aikaisempaa suuremmassa määrin pääoman haltuun. Ihminen on syrjäytetty.

Pitää laittaa laiska pääoma kiertämään. Osinkovoitoille reilu verotus ja niiden siirtämiselle ulkomaille laiskottelemaan on pantava stoppi. Ankarat henkilökohtaiset rangaistukset pääoman omistajille ja heidän palkollisilleen, jotka siirtävät pääomia verottajan ulottumattomiin ulkomaille. Rattijuoppo pannaan vankilaan ja usein auto valtiolle. Sama logiikka isänmaanvastaisille pääoman varastajille.

Meidän ei pidä ottaa todesta pääoman edusmiehen, Alexander Stubbin pelottelua. Hän yrittää tehdä thatcherit pelottelemalla suomalaisia Venäjällä. Thatcher teki saman maanmiehilleen kiinnittämällä huomion Falklandiin samalla, kun hän alasajoi brittiläisen hyvinvointiyhteiskunnan.

Venäjä ei meitä uhkaa. Meitä uhkaa Yhdysvaltain tarve saada liittolaisia sen viimeiseen ponnistukseen. Yhdysvaltain imperiumi on iltahämyssä, mutta se haluaa pitkittää sulamisprosessia. Jatkuvat selkkaukset eri puolilla maailmaa palvelee sen tavoitteita. Yhdysvallat tarvitsee apureikseen liittolaisia. Suomi on taas valitsemassa väärän puolen.