8. marras, 2014

NATO UHKUU SOTAA, ARVOLIBERAALIT AVUSTAVAT

Ukrainan kriisin taustat avautuvat. Nato (lue Yhdysvallat) lisää sotaisuutta Venäjää vastaan. Yhdysvallat on pettänyt kaikki Mihail Gorbatshoville antamansa lupaukset. Yhdysvallat lupasi vuonna 1990, että Nato ei liiku tuumaakaan itään, jos yhdistynyt Saksa päästetään sotilasliiton jäseneksi. Petturien tie on sen jälkeen johtanut kahteentoista maahan.

Gorbatshovin virhe oli hyväuskoisuus. Monet ovat Venäjällä katkeria, etenkin kansa. Venäjän johdossa ei voi menestyä kukaan, joka ei ota kansan kokemusta petetyksi tulemisesta huomioon (ks. Demokraatti 7.11.2014 / STT, AFP).

Yle uutisten (7.11.) mukaan Nato (lue Yhdysvallat) perustaa nopean toiminnan keihäänkärkijoukot muka Venäjän uhkaa vastaan. Ne sijoitetaan Venäjän rajalle, siis alueelle, jonne on edetty vastoin herrasmiessopimusta. Suomen kannalta huolestuttavaa on, että Naton mukaan keihäänkärjiksi otetaan myös muita kuin Nato-maiden joukkoja. Tämä saattaa innostaa carlhaglundeja.

Nato (lue Yhdysvallat) suunnittelee myös Venäjän rajaan kiinni sijoitettavaa suurta sotaharjoitusta. Tällaista ei milloinkaan aiemmin ole järjestetty. Ukrainan levoton tilanne antaa sotaisuudelle tekosyyn. Maailman rauha maksaa velkaansa Yhdysvalloille, joka sijoitti Ukrainan levottomuuksien synnyttämiseen satoja miljoonia dollareita.

Ukraina on vain pelinappula imperiumin illassa olevalle Yhdysvalloille. Iltahämärän merkit pantiin näkyville jo presidentti Nixonin aikana, kun Yhdysvallat luopui kultakannasta avaten hanat finanssitaloudelle. Reaalitalous ei enää kerryttänyt riittävästi pääomaa, piti päästä kiinni bluffitalouteen.

Asia piti peittää maailman kansoilta. Vietnamin sota opetti Yhdysvalloille, että oli löydettävä uusia kansoihin vaikuttamisen menetelmiä. Se ryhtyi mm. tukemaan sellaisia vasemmiston ja edistyksellisen porvariston tavoitteita, jotka eivät uhanneet kapitalistisia rakenteita. Oikeistolehdet myös Suomessa ryhtyivät rummuttamaan sukupuolten välistä tasa-arvoa, seksuaalivähemmistöjen ja uskonnon vapautta sekä suvaitsevaisuutta. Suvaitsevaisuus on jo lähtökohtaisesti ihmisiä jakavaa. Siinä vahvempi erityisesti suvaitsee heikommassa asemassa olevaa. Sitä edeltänyt solidaarisuuden käsite merkitsi yhdessä tekemistä toinen toistaan tukien. Kamalinta on, että suvaitsevaisuus on nyt paljastunut nationalismin moderniksi perusteluksi. Se on antanut luvan vihapuheelle.

Oikeisto irrotti kyseiset arvoliberaalit tavoitteet niiden alkuperäisistä sosiaalisista juuristaan ja sai osan vasemmistoa ja edistyksellistä porvaristoa unohtamaan hyvinvointivaltion. Samaan aikaan mm. Suomessa vähennettiin rajusti yhteiskuntaopin ja historian opetusta. Kouluista valmistui ihmisiä, joilla ei ollut historiallista muistia eikä tajua syy-seuraus-suhteista. Kun nämä muodostivat viimein sukupolvessa enemmistön, väestön eriarvoisuus ja köyhyys lisääntyivät kaikkialla läntisessä maailmassa ja samalla huomattava osa kansoista oli vastaanottavainen Mielipidemuokkaamo AFP-Reuters-AP:n viesteille kritiikittömästi. Pääomapiirien omistama muokkaamo välittää 90 % maailman uutisista.

Vuosia kestänyt arvoliberaalin ns. suvaitsevaiston räksytys Mielipidetuottamon osoittamaan suuntaan on johtanut ihmisten mielikuvissa tapahtuneeseen maailman jakaantumiseen epäolennaisten asioiden perusteella. Vieraita kulttuureja ja tapoja ymmärretään entistä heikommin. Kulttuurien eritahtista historiallista etenemistä, jota myös kehitykseksi kutsutaan, ei nähdä. Asioiden pitäisi tapakulttuurissa olla kaikkialla täsmälleen yhtäläinen kuin meillä. Unohdetaan, että me täällä Suomessa olemme vasta äskettäin nousseet kuokan varresta. Suuri osa maailmaa on edelleen siinä kiinni.

Venäjä on rikkonut kansainvälistä lakia. Laki noudattaa aina vahvemman oikeuksia. Aivan samalla tavalla kuin Suomen työlainsäädäntö, jossa pikkuinen istumalakko on rikos, mutta tuhansien irtisanominen tuottavasta yrityksestä ei sitä ole, aivan samalla tavalla voidaan kysyä Venäjän osalta nouseeko oikeus vahvemman oikeuksia turvaavasta laista vai historiasta ja sen antamasta oikeutuksesta.

Katsokaamme karttaa ja siellä Krimiä. Me suomalaiset ymmärrämme heti mistä on kyse. Meillä on historiallisessa muistissa Pietarin ja Leningradin liika läheisyys.

On sovinnon ja rauhanpolitiikan aika. Eurooppalaisten johtajien tulisi ymmärtää, että Yhdysvallat hakee parhaita mahdollisia asemia ennen kuin se joutuu sopimaan Kiinan kanssa. Tuleva imperiumi on Kiinan ja Yhdysvaltain liitto, jossa talous ja kulttuuri nojaavat Kiinaan, sotilaallisesti se nojaa Yhdysvaltoihin. Eivät konfutselaiset panostaa aseisiin, turhuuteen, jos sen tekevät toiset. Valloittajat ovat siihen oppineet, he tehkööt sen edelleen.

Eurooppa ja Suomi tulevat kyllä pärjäämään, mikäli johtajat täällä ymmärtävät tiivistää yhteistyötä Kiinan ja muiden Brics-maiden kanssa.