26. elo, 2021

VALTUUSTO KOKOONTUI 23.8.

VALTUUSTO KOKOONTUI 23.8.

Valtuusto valitsi itselleen puheenjohtajiston; puheenjohtajaksi Antti Lindtman (sd) ja varapuheenjohtajaksi Lauri Kaira (kok). Kaupunginhallituksen puheenjohtajana jatkaa Sari Multala (kok) ja varapuheenjohtajana Säde Tahvanainen (sd). Valtuusto valitsi lautakunnat ja muut toimielimet.

Henkilökohtaisesti kauden ensimmäinen kokous oli sykähdyttävä. Minua muistettiin 70-juhlavuoteni merkeissä. Minua onnittelivat valtuuston varapuheenjohtaja Lauri Kaira ja kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, kuvassa.

Itse tavoittelin tehtäviä omalta osaamisalueeltani. Yksi niistä, sosiaali- ja terveyslautakunta, oli ulottumattomissani. Syy: se lopettaa toimintansa, kun sosiaali- ja terveysasiat siirretään Vantaa-Kerava hyvinvointialueelle vuoden 2023 alussa. Valtuusto päätti, että sosiaali- ja terveyslautakunta jatkaa entisellä kokoonpanolla, puheenjohtajanaan Pirkko Letto (sd). Lautakunnalla on tärkeä tehtävä palvelujen siirtovaiheessa kaupungilta hyvinvointialueelle.

Minut valittiin tarkastuslautakuntaan (tästä tarkemmin alla). Syyskuussa minut tullaan tehdyn sopimuksen mukaisesti valitsemaan VAV Yhtymä Oy:n ja VAV Asunnot Oy:n hallitusten puheenjohtajaksi. Joka viides vantaalainen asuu VAV:n asunnossa. He saavat säännöllisesti VAV:n julkaiseman Vavilla-lehden.

Asuntopolitiikka ja erityisesti sosiaalinen asuntopolitiikkaa on ollut tehtävissäni aina korkealla sijalla. Olen ollut mukana rakentamassa useita palvelu- ja asuintaloja ympäri Suomea ja luomassa säätiön, jossa asumiseen yhdistetään asukkaiden tarvitsemat palvelut, Asumispalvelusäätiö Aspan.

Lisäksi minut valitaan lähiviikkoina (en tiedä tarkkaa aikaa) kuntayhtymä Etevan hallituksen varapuheenjohtajaksi. Tästä enemmän alla.

TARKASTUSLAUTAKUNTA

Tarkastuslautakunnan tehtävänä on arvioida kaupunginhallituksen ja muiden kaupungin viranomaisten ja sen tytäryhtiöiden onnistumista niissä päätöksissä, joita valtuusto on tehnyt. Arviointitehtävä vaatii jokaiselta lautakunnan jäseneltä erityistä paneutumista kaupungin kaiken toiminnan tarkasteluun. Lain mukaan lautakunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan tulee olla varsinaisia kaupunginvaltuutettuja. Vantaan hallintosäännön mukaan jokaisen lautakunnan jäsenen tulee olla varsinainen valtuutettu.

Lautakunta antaa valtuustolle lain edellyttämät selvitykset, mutta se voi antaa sille muitakin tarpeelliseksi katsomiaan selvityksiä.

Tarkastuslautakunnan tehtävänä on valmistella kunnanhallituksen sijasta valtuustolle hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat. Tämä on ainoa poikkeus kunnanhallituksen valmisteluvastuusta.

Tarkastuslautakunnan keskeisin tehtävä on arvioida, ovatko valtuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet kunnassa ja kuntakonsernissa toteutuneet ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla sekä arvioida talouden tasapainotuksen toteutumista.

Tarkastuslautakunta myös valmistelee tilintarkastuspalvelujen hankinnan valtuustolle ja huolehtii kunnan ja tytäryhteisöjen tarkastuksen yhteensovittamisesta. Tarkastuslautakunta valvoo sidonnaisuuksien ilmoittamisvelvollisuuksien noudattamista ja antaa ilmoitukset tiedoksi valtuustolle.

Tarkastuslautakunta laatii arviointisuunnitelman ja antaa valtuustolle kultakin vuodelta arviointikertomuksen, jossa esitetään arvioinnin tulokset. Arviointikertomus käsitellään valtuustossa tilinpäätöksen yhteydessä.

Kunnanhallitus antaa valtuustolle lausunnon toimenpiteistä, joihin arviointikertomus antaa aihetta.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi valittiin vihreiden edustaja ja varapuheenjohtajaksi perussuomalaisten edustaja. Pidän näitä valintoja osuvina. Perussuomalaisten taholta kuulee usein väitteitä kaupungissa tehtävistä väärinkäytöksistä. Nyt heillä on erityinen asema puuttua näihin heidän olettamiinsa väitteisiin.

Osa vihreistä asennoituu samalla tavalla. Vaalikamppailun aikana eräs vihreä ehdokas esiintyi erittäin aggressiivisesti mm. Martinlaakson ostarilla sosialidemokraatteja kohtaan väitteillä demarien tekemistä taloudellisista väärinkäytöksistä. Tämän vihreä nuoren rouvan käytös oli ainoa vaalien alla kokemani henkilökohtainen hyökkäys. Nyt heillä on tarkastuslautakunnan puheenjohtajan paikka. Toivon häneltä tarkkaa paneutumista tehtäväänsä. Tuen häntä siinä.

Tarkastuslautakunnassa ryhmätovereitani ovat Naima el Issaoui ja Hussein al-Taee.

KUNTAYHTYMÄ ETEVA

Eteva kuntayhtymä on yksi Suomen suurimmista vammaisalan osaamiskeskuksista. Tuotamme palveluja erityistä tukea tarvitseville henkilöille Etelä-Suomen alueella sekä valtakunnallisesti. Etevan slogan on ”Meillä kaikilla on oikeus elää erilaista, omannäköistä elämää. Etsitään yhdessä sinun arkeesi sopiva apu”.

Etevan tehtävänä on järjestää ja tuottaa voimassa olevan lainsäädännön
mukaisesti vammaispalveluja ja muita jäsenkuntien kuntayhtymältä tilaamia sekä toimialaan soveltuvia sosiaali- ja kuntoutusalan ja erityisopetuksen palveluja. Kuntayhtymä huolehtii niistä kuntayhtymän toimialaan kuuluvista tehtävistä, jotka laissa on mahdollisesti määrätty sairaanhoitopiirien kuntayhtymien tehtäväksi ja joiden hoitamisesta kuntayhtymä ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ovat sopineet.

Kuntayhtymä Eteva voi tuottaa toimialaansa kuuluvia tai sitä tukevia palveluita myös muiden kuin jäsenkuntien tilauksesta. Kuntayhtymällä voi olla yhtymäkokouksen perustamia liikelaitoksia ja se voi olla osakkaana osakeyhtiöissä ja jäsenenä muissa yhteisöissä, joiden toiminnalla edistetään kuntayhtymän tehtäväalaa.

Kuntayhtymän jäsenkuntia ovat: Asikkala, Askola, Espoo, Forssa, Hanko, Hattula, Hausjärvi, Heinola, Hollola, Humppila, Hyvinkää, Hämeenlinna, Iitti, Inkoo, Janakkala, Jokioinen, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Kärkölä, Lahti, Lapinjärvi, Lohja, Loppi, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Nurmijärvi, Orimattila, Padasjoki, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Raasepori, Riihimäki, Sipoo, Siuntio, Sysmä, Tammela, Tuusula, Vantaa, Vihti ja Ypäjä.

Etevassa olen ainoa Vantaan edustaja.