21. touko, 2021

KULTTUURI ON HYVINVOINTIA

KULTTUURI ON HYVINVOINTIA

Vantaa on kulttuurisesti verrattain rikas paikkakunta. Täällä on asuttu satoja vuosia ja asuminen on jättänyt meille perinnöksi paljon mielenkiintoista suomalaista ja ruotsalaista perintöä esineistön, asujaimiston ja kertomusten muodossa. Tätä perintöä vaalii Vantaa-Seura.

Kulttuurilla ymmärretään tavallisesti taiteita eri muodoissa. Yleisöt kuluttavat taiteita teattereissa, musiikkisalissa, taidegallerioissa, kaduilla ja yleisötiloissa. Vantalaisilla on tarjolla koko pääkaupunkiseudun taiteiden kirjo. Helsingin teatterit, musiikkitalo ja ooppera ovat lähellä. Kaupunki osallistuu oopperan kustannuksiin ja vastineeksi ooppera saapuu Vantaalle esityksineen.

Teatteri Vantaa on noussut arvostetuksi teatteriksi. Kaupungin tulee jatkossa huolehtia sen toimintaedellytyksissä. On paikallaan, että Vantaalla säilyy ja kehittyy hyvä teatteri. Tämä lisäksi kaupungissa on neljä harrastusteatteria. Myös niiden rooli on tärkeä ja tuettava.

Kulttuuritalo Martinus ja Monitoimikeskus Lumo sekä lasten ja nuorten kulttuurikeskukset ovat tärkeitä vantaalaisille.

Galleria K ja Vantaan taidemuseo Artsi ovat vakiinnuttaneet asemansa vantaalaisessa kulttuurikentässä. Kuvataidekoulun ja musiikkiopiston toimintaa tulee edelleen kehittää.

Vantaalla hyväksyttiin tänä vuonna Kulttuuripoliittinen ohjelma. Siinä kuulutetaan, että kaikenlaisten ihmisten elämäniloon, hyvään elämään ja hyvinvointiin kuuluvat kulttuuri ja taiteet. Ohjelmaan pääsee tutustumaan osoitteessa: vantaa.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/vantaa/embeds/vantaawwwstructure/156503_Vantaa_Kulttuurilinjaukset_2021-2030_web.pdf

Kulttuuria ei pidä ymmärtää vain sen vastaanottamisena. Vireä kulttuurikaupunki tuo esille myös ihmisten omaa kulttuuriharrastusta. Ns. ITE-taidetta (itsetehtyä) ja muuta harrastuksena tekemää taidetta jää paljon piiloon, koska niille ei ole esittämisfoorumia. Esimerkiksi harrastusmaalareiden näyttelyille tulisi löytää omia tiloja. Taiteen ohjauksen resursseja tulee lisätä.