27. marras, 2017

VANHUSVIISAUDESTA

VANHUSVIISAUDESTA

Puheeni Myyrmäen Eläkkeensaajat ry:n Tasavuosijuhlassa 27.11.2017

Hyvät tasavuosia loppuvuonna täyttäneet

Jokainen nuori ihminen haaveilee voivansa elää kauan. Me olemme saaneet elää jo varsin pitkään. Meillä on siis syytä olla tyytyväisiä.

Meillä on takana pitkä aikuisen ihmisen vaihe, jota kutsutaan aikuisuudeksi. Aikuisuus on elämänvaihe, joka edellyttää vastuuta ja velvollisuuksien huomioimista, aktiivista asemaa yhteiskunnassa ja rationaalista asennetta tulevaisuuteen. Aikuisuus ei siis ole ihan helppo elämänvaihe, vaikkakin elämän sisällön kannalta tärkein.

Meiltä iäkkäiltä tai vanhuksilta, miten sen haluammekin sanoa, ei aikuisuutta voi ottaa pois. Me olemme eläneet kaikki ihmisen elämänvaiheet, lapsuuden, nuoruuden, aikuisuuden ja nyt hankimme kokemusta vanhuudesta. Jokainen elämänvaihe on antanut meille elämänkokemusta, sellaisia tietoja ja taitoja, joita ei kouluissa voi opettaa. Ne pitää oppia elämällä.

Siis, me vanhukset, iäkkäät, olemme myös aikuisia. Tässä piilee elämämme viisaus. Aikuiset ihmiset tietävät mitä on olla aikuinen, mutta he eivät tiedä mitä on olla vanhus. Me tiedämme.

Meillä ei ole enää aikuisen velvollisuuksia. Me olemme tehneet sen elämäntyön, jonka yhteiskunta määrittelee aikuisen tehtäväksi. Tässä mielessä me olemme vapaita. Toisaalta meillä on usein edelleen aikuisuuden moraalisia, mutta myös käytännön velvoitteita, joiden täyttäminen tuottaa meille tyydytystä.

Eläkkeellä olemisen suomalla vapaudella me voimme rauhallisin mielin istuutua pihapenkille ja seurata lasten puuhia ja ohikävelevien nuorukaisten ja aikuisten touhuja. Ei niissä sinänsä ole meille mitään uutta. Mutta meillä on mahdollisuus nauttia yleisen elämän menon seuraamisesta. Asia erikseen on yhteiskunnallisten ja maailmalta tulevien, jopa sodan uhkan, murehtiminen. Jätetään se tällä erää kuitenkin sivuun.

No – hyvät ystävät. Aivan näin mutkaton elämä ei ole. Auvoisuutta ei piisaa joka lähtöön, eivätkä murheet jakaannu meidän kesken tasaisesti. Tämänkin me kokemuksen perusteella tiedämme. Osalla meistä on ollut onnettomia tapahtumia, jotka ovat saattaneet kääntää elämämme uraa vahvastikin ei-toivottuun suuntaan. Kun näin on käynyt, on elämänkokemus ja -viisaus rakentunut keskiverrosta poikkeavista aineksista.

Hyvät päivänsankarit

Onnittelen Teitä Myyrmäen Eläkkeensaajat ry:n hallituksen ja omasta puolestani saavuttamastanne elämänkokemuksesta ja toivotan teille terveyttä ja pitkää ikää, jotta vanhusviisaus saisi edelleen teissä kasvaa.

Lähteet:
Timo Airaksinen, Vanhuuden ylistys. Otava 2002
Marcus Tullius Cicero, Vanhuudesta. Karisto 2000