22. touko, 2017

Puheeni tasavuosijuhlassa

Puheeni tasavuosijuhlassa 22.5.2017

HYVÄT SYNTYMÄPÄIVÄSANKARIT

Hyvät tasavuosia alkuvuonna täyttäneet. On hienoa, että olette saapuneet näin suurilukuisena tänne kerhoomme juhlittaviksi.

Ikääntyminen ihmisen yhtenä elämänvaiheena on kiinnostanut ajattelijoita aina. Viime vuonna Antti Eskola kirjoitti hienon kirjan vanhuudesta nimeltä Vanhuus ja vähän aikaisemmin Vappu Taipaleelta tuli vanhuutta käsittelevä kirja nimeltä Vanha ja vireä. Mutta vanhuudesta on kirjoitettu heti, kun ihminen oppi kirjoittamaan.

Marcus Tullius Cicero, joka syntyi 2223 vuotta sitten (106-43 eaa), kirjoitti saavutettuaan vanhuuden: ”Olen suuresti kiitollinen vanhuudelleni, joka on lisännyt minussa halua keskustelemiseen, mutta poistanut minusta syömisen ja juomisen himot.”

Hänen mielestään vanhus on kokenut riittävästi elämää, jotta hän kykenee suhtautumaan asioihin ja toisiin ihmisiin tasapainoisesti ja arvokkaasti, ristiriitoja välttäen ja kohtuuteen pyrkien.

Cicero kirjoitti miten ihminen vanhetessa menettää fyysisiä voimiaan, mutta viisauttaan hän ei menetä. Hyvää elämää vaaliessaan ihmisen viisaus lisääntyy koko elämän ajan. Hän kirjoitti: ”Suuria ei saada aikaan ruumiinvoimilla eikä vikkelyydellä, vaan vaikutusvallalla ja harkinnalla.”

Täällä Eläkkeensaajien yhdistyksessä me muistamme tämän. Me järjestämme hyvää toimintaa toinen toisillemme harkinnalla ja toisia kuuntelemalla. Eläkkeensaajien asian huomioimista yhteiskunnassa viemme eteenpäin harkinnalla, sopuisasti, mutta samalla porukalla pidämme huolen siitä, että yhteiskunnassa meitä kunnioitetaan ja kuunnellaan. Tämä onnistuu, kun huolehdimme siitä, että vaalimme yhteistä ymmärrystämme keskeisistä asioista ja toimimalla yhteistyössä. Kun me Ciceron mainitsemalla harkinnalla pitäydymme meitä yhdistävissä asioissa, vältymme nuoruuteen liittyvältä kinastelulta. Näin säilytämme mielenrauhamme.

Tässä iässä meillä on mahdollisuus ja upea oikeus nauttia elämästämme. Purkaessani tilasto-ohjelmaan teidän vastauksianne huhtikuussa toteutetun yhdistyksen hallituksen järjestämästä jäsenkyselystä, olen saanut lukea miten moni meistä pitää elämää hyvänä siitä syystä, että meillä on hyvät suhteet lapsiimme ja lastenlapsiimme. He ovat olemassa, koska me olemme olemassa.

Toivotan teille Myyrmäen Eläkkeensaajien hallituksen puolesta runsaat onnittelumme ja toivotan teille jokaiselle aurinkoista ja sielulle lämmintä kesää.