16. loka, 2019

PUHEENI ARMAS-JUHLASSA 12.10.2019

Avauspuheenvuoroni Vanhusneuvoston puheenjohtajana Vantaan Vanhusten viikon pääjuhlassa, Armas-juhlassa 12. lokakuuta 2019 Energia Areenalla.

HYVÄ YLEISÖ

Ikäihmiset haluavat harrastaa aktiivisesti liikuntaa, muuttaa elintapojaan ympäristön ja ilmaston kannalta kestävämmäksi, aloittaa jonkin uuden harrastuksen tai opiskelun, tehdä unelmien lomamatkan, ottaa yhteyttä nuoruuden ystäviin, tehdä vapaaehtoistyötä, ikäihmiset haluavat puhua suunsa kerrankin puhtaaksi, sanoa suoraan mitä ajattelevat eri asioista ja ihmisistä, aloittaa uusi parisuhde ja ennen muuta pitää aktiivisesti yhteyttä läheisiinsä.

Ikäihmiset ylläpitävä ja lujittava yhteisöjä. Me tuotamme meille kaikille sosiaalista pääomaa. Kun ihminen jää eläkkeelle hänen kulttuuriharrastustensa ja osallistumisensa nousee jopa kolmellakymmenellä prosentilla. Nämä nousivat esiin valtakunnallisten eläkejärjestöjen etujärjestö Eetu ry:n tilaamassa ja Kantar TNS Oy:n toteuttamassa kyselyssä, joka julkaistiin pari viikkoa sitten.

Olemme kokoontuneet tähän tilaisuuteen, Armas –juhlaan, joka on samalla vanhusviikon päätapahtuma Vantaalla. Tapahtumasta vastaa Vantaan kaupungin kulttuuripalvelut. Armasjuhlinta ei ole jäänyt vain tähän tilaisuuteen. Vanhustenviikon jokaisena päivänä on ollut tapahtumia ikäihmisille. Armas-festivaali nostaa tänä vuonna kolmatta kertaa ikääntyneitä taitelijoita ja ikääntymisen teemoja esiin taiteen keinoin.

Vantaata ei ole pidetty erityisesti kulttuurikaupunkina. Tämä mielikuva ei mielestäni vastaa todellisuutta, vaikka meillä kulttuurin määrärahat ovat pienemmät kuin naapureissamme Helsingissä ja Espoossa. Kaupungin ensi vuoden talousarvioon kaupunginjohtaja esittää kulttuurille määrärahakorotusta, joka on yleistä linjaa hieman korkeampi. Tämä on hienoa, koska nopeasti kasvava kaupunkimme, jonka väestö on kulttuurisesti kirjava, tarvitsee entistä enemmän kulttuuripalveluja ja mahdollisuuksia osallistua kulttuurin tuottamiseen.

Ikäihmisten osalta Vantaan kulttuuripalvelu on toiminut esimerkillisesti. Taidamme olla maassamme ainoa kaupunki, jossa on kokopäiväinen kulttuurituottaja ikäihmisiä varten. Tämä kulttuuripalveluissa tuotettu innovaatio kertoo meille halusta palvella kaikkia ikäryhmiä kaupungissamme.

Vantaan Vanhusneuvoston puheenjohtajan ominaisuudessa rohkenen tänä vuonna tuoda esiin, että vantaalaiset ikäihmiset ovat kiitollisia Vantaan kulttuuripalveluiden panostuksille ikäihmisten kulttuuriin. Kiitos. Kaikille kaupungissa pitäisi olla selvää, että kulttuuri kohottaa ihmisten henkistä vireyttä ja siten ylläpitää osaltaan kokonaisterveyttä. Toivon, että kulttuuripalvelujen ja vanhusneuvoston yhteistyö jatkuu hyvänä myös tulevaisuudessa.

Hyvät kuulijat
Toivotan teille kaikille suotuisaa loppuvuotta.