17. marras, 2019

JULIA MENEE SYVÄLLE

JULIA MENEE SYVÄLLE

Julia Hietakangas
Nuda veritas – paljas totuus
Mediapinta 2019

 

Kateushuntu

Vihkivalasta huolimatta
kateushuntu välillämme.
Kaksikymmentäviisi vuotta –
vaatisiko molemmilta
metamorfoosin?

Julia Hietakangas purkaa syvimpiä kokemuksiaan ja tuntojaan uusimmassa kirjassaan ”Nuda veritas – paljas totuus”. Nimensä mukaisesti totuuden ympärille ei jää peittävää kuonaa. Elämä on ollut sitä itseään niin hyvässä kuin pahassa, pettymyksineen ja iloineen.

Tämä on Hietakankaan kolmas. Ensimmäinen ”Per aspera ad astra” eli Vaikeuksien kautta voittoon oli kierkegaardilainen isälle ja kaikille veteraaneille omistettu, jonka runot käsittelivät köyhää lapsuutta, työtä ja ajatusten kehitystä. Pohjaväreenä oli syvä mutta tavoittamaton kaipaus. ”Elämä on peliä / Maailmanhengen leikkiä, / siinä ovat pysyviä / vain / universaalit totuudet”

Per aspera ad astrassa kirjoittaja koki olevansa sivullinen. Toisessa runokirjassa ”Memento vivere – muista elää” kirjoittaja jatkaa sisimpänsä penkomista, mutta tavoittaa enemmän eheyttä.

Uusin on Sirjan tarina. Runot palaavat köyhyyteen, kärsimykseen, vihaan, kostoon, ahkeruuteen ja anteeksiantoon. Totuus paljastuu aina, mutta Julia Hietakankaan kynästä syntyvä totuus on melko katkera. Lohtua on, mutta se asuu yksinäisyydessä ja individualismissa.

Julia Hietakangas on Jyväskylän yliopistosta valmistunut kasvatustieteilijä ja opettaja. Hän on lukenut teologiaa Helsingin yliopistossa ja filosofiaa Kuopion yliopistossa. Eläkkeelle jäätyään hän paneutui kirjoittamaan runoja. Lisäksi hän pitää filosofikerhoa ja oli pitkään Uudenmaan kirjoittajat ry:n varapuheenjohtaja.

Hän voisi olla esimerkkinä monille ikäihmisille. Työelämän jälkeen ihmiselle tulee usein tarve tarkastella elettyä elämäänsä, ennen kuin suuntautuu eteenpäin. Kirjoittaminen on oivallinen keino eritellä tapahtunutta.

Hietakangas kipuilee runoissaan pois energiaa vievistä tekijöistä. Vapautuva energia on tulevaisuutta varten. Luulen, että Julialta syntyy vielä paljon runoja. Yhä syvällisempiä. Filosofinen johdonmukaisuus hänellä on säilynyt. Suosittelen.